Varustevihjeet

Salibandy ei varsinaisesti ole välineurheilua, mutta tietyt perusasiat varusteiden suhteen kannattaa silti huomioida. Nuoren salibandypelaajan tärkeimmät varusteet ovat sisäpelikengät, maila ja suojalasit.


Suojalasit

Junioripelaajan tulee käyttää pelatessa suojalaseja, jotta vältytään silmävammoilta. Suojalasien hankinnassa tärkeintä on lasien istuvuus, lasien tulee tuntua hyvältä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kiinnitykseen (takaremmi) ja lasien huurtuvuuden estoon.

Jos pelaajalla on silmälasit, hän voi joko hankkiasuojalasit vahvuuksilla tai pelata pelkillä silmälaseilla. Jos pelaaja käyttää vainsilmälaseja, linssien tulee olla muovia.


exel_chill.jpgMaila

Salibandymaila on sopivan pituinen, kun varsi ylettyy navan ja rintalastan alareunan väliin. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, ja se heikentää laukaisuedellytyksiä. Liian lyhyellä mailalla on huono ulottuvuus, mikä ei tee hyvää selälle. Mailanvalmistajat myyvät eripituisia mailoja junioreille, joten helpointa on ostaa suoraan oikeanpituinen maila.

Pituuden ohella toinen tärkeä mailan varren ominaisuus on jäykkyys (flex). Jäykkyydellä tarkoitetaan sitä, kuinka monta millimetriä mailan varsi taipuu. Näinollen mitä isompi luku, sitä enemmän maila taipuu. Mailanvalmistajat merkkaavat varren jäykkyyden mailoihin. Junioripelaajan mailan tulee olla riittävän joustava, jotta pelaaja saa vetoihin voimaa. Joustava varsi myös helpottaa pallonhallintaa. Junioreille hyvä jäykkyys on 30 mm tai enemmän.

Mailan varren muoto on yleensä ovaali, mikä parantaa otetta. Grippi eli mailan otealueen "teippi" pitää käsien otteen hyvänä hikoillessakin.

Lapa on mailan henkilökohtaisin osa, siitä voi käyristämisellä muotoilla omanlaatuisen. Lavan kovuus ja muoto vaikuttavat syöttöihin ja vetoihin. Lavassa tulisi olla riittävästi suoraa pintaa syöttöjen ja laukausten oppimiseen. Osa lavoista on myös valmiiksi vähän muotoiltuja. Junioreilla lapa ei saa olla liian kova, jotta voimat riittävät sen käsittelyyn laukauksissa. Lavan pehmeys antaa myös paremman tuntuman palloon, joten junioreiden on hyvä suosia pehmeitä lapoja.

Mailan vartta voi lyhentää (lyhennetään yläpäästä) ja lapaa halutessa käyristää. Käyryys saa sääntöjen mukaan olla enintään 30 milliä. Lapa käyristetään kuumana, minkä jälkeen se jäähdytetään heti kylmän vesihanan alla.

kenk.jpgSisäpelikengät

Hyvä salibandykenkä kestää jalkoihin kohdistuvat väännöt sekä tukee äkkipysähdyksissä ja suunnanmuutoksissa. Iskunvaimennus ja pehmeä pohja ovat kengän keskeisiä ominaisuuksia, sillä pelissä juostaan paljon.

Sisäpelikenkien tulee olla kiertojäykät ja kulutuskestävät. Matala varsi tuo liikkeeseen ketteryyttä, mutta korkeareunainen tukee lajissa koville joutuvaa nilkkaa. Valinta on makukysymys.

Kenkien valinnassa huomioitavaa:

  1. Istuvuus - Kengän pitää tuntua hyvältä jalassa
  2. Oikea koko - Kenkä ei saa tuntua liian ahtaalta, varpaat ei saa osua kärkeen. Toisaalta liian isoa kenkää ei voi ostaa, koska silloin vaimennukset ja tuet eivät osu oikeaan paikkaan
  3. Oikeantyyppinen kenkä - Kiertojäykkyyttä ja vaimennusta pitää löytyä, lisäksi mietittävä haluaako tukia, hyvää alustantuntumaa tai korkeaa vartta
  4. Pohjan pito - Kengän pidon tulisi säilyä likaisella tai liukkaallakin alustalla
  5. Päällisen kestävyys - Päällinen ei saa rikkoutua heti tai pohja revetä. Kengä pitää kestää.

Sisäpelikengät on tehty normaalille askellukselle. Mahdolliset askellusvirheet kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella (lääkäri, fysioterapeutti tai urheiluliikkeen Footbalance-klinikka).

Sisäpelikenkien iskunvaimennus ja pohjan muodot kuluvat käytössä, joten uudet kengät on hyvä ostaa kerran vuodessa. Kenkien kulumista voi testata ottamalla pohjallisen pois ja laittamalla käden kengän sisään. Jos tuntee jalkapohjan jäljet, kenkä on painunut kasaan ja vaihto paikallaan.


exel_maski.jpgMaalivahdit

Maalivahti käyttää kasvosuojusta (maskia), topattua paitaa tai rintapanssaria, polvipehmennettyjä housuja, polvisuojia, kyynärsuojia ja hanskoja. Kilpi-räpsä-yhdistelmää tai mailaa ei käytetä, koska maalivahti avaa pelin nopeasti heittämällä. Kenttäpelaajiin verrattuna maalivahdit suosivat myös täysin erilaisia kenkiä. Esimerkiksi kevyet painikengät ovat suosittuja, koska niillä on ketterämpi ja nopeampi liikkua kuin tavallisilla sisäpelikengillä.


Hyväksymismerkki

new_iff_mark.jpg

Kaikkien salibandyvarusteiden (kenkiä lukuun ottamatta) tulee olla kansainvälisen salibandyliiton IFF:n hyväksymiä ja niistä tulee löytyä hyväksymismerkki.