Osallistu joukkueen toimintaan

Tyttöjen joukkueissa suuri ongelma on taustatoimijoiden vähyys. Jokainen joukkue kuitenkin tarvitsee taustahenkilöitä, jotta joukkueen toiminta pyörii, ja lapsille voidaan tarjota harrastusmahdollisuus.

Usean toimijan taustatiimi on parempi vaihtoehto kuin yhden henkilön pyörittämä joukkue, koska yksin toimivalle tehtäviä kasaantuu aivan liikaa. Tämän takia olisi hienoa, että mahdollisimman moni vanhempi osallistuisi joukkueen taustojen hoitoon. Pienikin panos vaikuttaa!

Malliesimerkkejä rooleista, joissa vanhemmat voivat joukkueen taustoilla toimia (voi myös yhdistellä tai jakaa tilanteen mukaan):

Valmentaja tai apuvalmentaja
Jos on vähänkään urheilu- tai lasten ohjaustaustaa, on jo riittävät eväät toimia pienten junioreiden valmentajana. Lajitaustasta on tietysti hyötyä, mutta se ei ole välttämätön. SSBL ja SLU:n aluetoimistot järjestävät ohjaaja- ja valmentajakoulutusta halukkaille.

Verryttelyvastaava
Ennen ja jälkeen jokaisen harjoituksen tulisi tehdä edes lyhyt alku- ja loppuverryttely. Jos pidät hölkkäilystä ja venyttelystä, tarjoudu vapaaehtoiseksi vetämään alkulenkkejä tai loppuverryttelyjä. Kun alkulenkin vetää joku muu, valmentajille jää aikaa orientoitua ja viimeistellä sillä aikaa suunnitelmat lajiharjoituksiin.

Joukkueenjohtaja
Tärkeimmät tehtävät ovat organisointi ja tiedottaminen. Toimii linkkinä valmentajien ja vanhempien välillä, pitää huolen, että kaikki saavat tärkeät tiedot. Hoitaa tilavaraukset, turnausilmoittautumiset ja muut järjestelyt. Kutsuu koolle vanhempien palaverit.

Tiedottaja/nettisivuvastaava
Joukkueen nettisivut ovat helppo keino viestiä, kun niitä päivitetään säännöllisesti. Nettisivuvastaava päivittää harjoitusaikamuutokset, ottelutulokset ja uutisia joukkueen tapahtumista. Uutisia voi kirjoittaa useampikin henkilö, tällöin nettisivuvastaava vain päivittää muiden kirjoittamat jutut sivuille.

Rahastonhoitaja
Hoitaa joukkueen tiliä, laskuttaa kausimaksut sekä vastaanottaa ja maksaa joukkueen laskut. Rahastonhoitaja keventää joukkueenjohtajan työmäärää, joka muutoin hoitaisi tämänkin ruudun.

Huoltaja
On paikalla ainakin peleissä, usein myös treeneissä. Huolehtii lääkelaukusta ja paikkaa pienet kolhut. Joukkueella voi olla useampia huoltajia, jotka vuorottelevat paikallaolossa.

Toimitsija
Jokaisella joukkueella on kerran kaudessa vastuuturnaus, jossa joukkue vastaa otteluiden peliajan mittaamisesta ja pöytäkirjan täyttämisestä. Tähän tarvitaan toimitsijoita.

Aktiviteettiryhmän jäsen
Joukkueella on hyvä olla vuodessa muutama tapahtuma, joissa ei ajatella ollenkaan pelaamista (esim. kauden avajaiset syksyllä, pikkujoulut ja kauden päättäjäiset). Muutamasta vanhemmasta koostuva aktiviteettiryhmä suunnittelee tapahtuman ohjelman, varaukset ja tarjoilut.