Respect-toiminta

mmkisat2001huoponen29.jpgSalibandyliiton Nais- ja tyttösalibandyprojekti aloitti syksyllä 2011 Respect-toiminnan valmistelun. Veikkauksen kannustama Respect -ajattelu rantautui näin myös salibandyyn. Valmistelujen jälkeen varsinainen toiminta salibandy-yhteisön hyväksi alkoi syksyllä 2012.

Salibandyssa Respect-toiminta rakentuu entisten naisten liiga- ja maajoukkuepelaajien ympärille. Sellaisten pelaajien, jotka ovat olleet lajin huipulla, mutta laittaneet jo mailan naulaan huipputasolla. Nämä pelaajat haluavat nyt olla mukana viemässä suomalaista nais- ja tyttösalibandya eteenpäin antamalla oman panoksensa Respect-toimintaan.

Tutustu Respect-pelaajiin täällä


Katso Ylen videomateriaalia naisten historiallisista maailmanmestaruuksista

Respect-toiminta juniorijoukkueille

Respect-pelaajilta löytyy paljon kokemusta salibandysta ja urheilijan elämästä. Toiminnan ideana on viedä tätä kokemusta eteenpäin nykyisille junioreille. Juniorijoukkueet voivat tilata Respect-pelaajan vierailulle.

  • Vierailun sisältönä saattaa olla vaikkapa yhteinen pohtiminen urheilijan elämästä, omatoimisesta harjoittelusta tai urheilijan asenteesta yhteisten tehtävien avulla. Tämän jälkeen voidaan jatkaa demotreeneihin, jotka Respect-pelaaja vetää joukkueelle. 
  • Respect-pelaajia voi myös kutsua seuraamaan naisten ottelua juniorijoukkueen kanssa. Vanhempien junioreiden kanssa ennen peliä voidaan jutella pelien seuraamisesta ja miten pelejä katsomalla voi oppia uusia asioita omaan pelaamiseen. Nuorempien junioreiden kanssa keskitytään kannustamiseen ja katsomokulttuurin luomiseen. Iästä riippumatta tavoitteena on nauttia pelistä Respect-pelaajien seurassa ja näin kannustaa pelaajia seuraamaan naisten pelejä myös omalla ajalla.

Respect-pelaajat eivät ota toiminnasta palkkiota, mutta seura maksaa vierailuista mahdollisesti muodostuvan kilometrikorvauksen Respect-pelaajalle matkalaskua vastaan. Kilometrikorvauksen katto on 50 euroa ja seura saa tietää toteutuvan korvauksen jo etukäteen.

Jos haluaisit Respect-pelaajia vierailulle omaan seuraasi, ota yhteyttä Salibandyliiton Eeva Wellingiin (eeva.welling(at)floorball.fi, 0400 529 006).

Respect-toiminta ja tapahtumat

Yksi Respect-toiminnan tavoitteista on auttaa liittoa ja seuroja rekrytoimaan uusia tyttöjunioreita lajin pariin. Tätä toteutetaan, kun Respect-pelaajat osallistuvat erilaisiin salibandy- ja urheilutapahtumiin. He saattavat olla auttamassa seuroja Timanttikiertueella tai mukana promoamassa lajia messuilla. Respect-pelaajat pelaavat myös näytösotteluita erilaisissa tapahtumissa. Vastustajaksi näytösotteluihin haastetaan yleensä alueen juniorijoukkue. 

Respect-toiminta entisten pelaajien näkökulmasta

Respect-toiminnassa entiset pelaajat pääsevät osallistumaan rakkaan lajin kehittämiseen ja oman peliuran jälkeen toiminta voi olla ensimmäinen askel takaisin lajin pariin. Jokainen Respect-pelaaja määrittelee itse oman elämäntilaanteen mukaan miten paljon osallistuu toimintaan. Kerran vuodessa Respect-pelaajat kokoontuvat yhteiseen tapaamiseen, jossa mietitään toiminnan kehittämistä ja tavataan vanhoja pelikavereita.

Mikäli olet entinen aktiivipelaaja ja kiinnostuit toiminnasta, ota rohkeasti yhteyttä Arja Kilpeläiseen (joutsen_arja(at)hotmail.com, 050 4143 409).

Kuva: SSBL arkisto