Arja Kilpeläinen (os. Joutsen)

Suomen mestaruus HIFK:n paidassa vuonna 2001. Arja toimi joukkueen kapteenina. (kuva: SSBL:n arkisto)

Syntymävuosi: 1979

Asuinpaikka: Espoo (Respect-toimialue Etelä-Suomi)

Oma urheilijan polku:
Urheilu-urani alkoi Eläintarhan yleisurheilukentällä HKV:n yleisurheilukoulussa. Parhaat muistot löytyvät varmasti FJG (Finlandia Junior Games) sukkulaviestimestaruudesta, keihään piirinmestaruuspalkinnoista sekä yleisurheiluleireiltä. Joukkueurheilija pisti jo tällöin päätänsä esiin, koska eniten yleisurheilussa veti puoleensa erilaiset viestijuoksut ja sellaiset tapahtumat, jossa harjoiteltiin joukkueena.

Kolmannella luokalla päädyinkin luokkakavereiden kannustamana MPS:n riveihin pelaamaan jalkapalloa ja nopeasti fudis syrjäytti yleisurheilun, joka antoi loistavan pohjan kaikkeen muuhun urheiluun. MPS:n riveissä pelit jatkuivat usean vuoden ajan kunnes ylä-asteella (14v). mukaan tuli salibandy, joka sitten vei mukanaan vauhdikkaana mailapelinä.

Jalkapalloa ja salibandyä harrastin muutaman vuoden yhtä aikaa, mutta salibandyn harjoitusmäärien kasvaessa oli valinta tehtävä ja sillä tiellä ollaan edelleen. Salibandyurani kilpaurheilijana kestikin yli 10 vuotta ja sain siitä mitä mahtavimpia kokemuksia ja ihania ystäviä. Jälkikäteen mietittynä koko urheilijaura antoi minulle loistavat edellytykset pärjätä työelämässä sekä muissa sosiaalisissa tilanteissa. Merkittävimmät saavutukset salibandyssä ovat tietenkin maailmanmestaruudet (1999 ja 2001) sekä voitetut SM-kullat.

Tärkeimmät opit, jotka mahdollistivat menestyksen, ovat olleet aikanaan Tapanilan Erän kultakaudella, jolloin naisten SM-sarjassa pelasi kolme joukkuetta Tapanilan Erässä. Tällöin olimme hallilla lähes joka päivä, jos ei omissa harjoituksissa tai peleissä niin sitten seuraamassa muiden Erän joukkueiden (miesten ja naisten) pelejä. Pelien seuranta paransi pelikäsitystä ja oli hauska tapahtuma, jossa tapasi muita seuran pelaajia.

Toinen tärkeä kehitysaskel tuli itselläni vasta viimeisenä pelivuotena, kun oheisharjoitteluumme otettiin mukaan liikkuvuusharjoittelu. Iän karttuessa testitulokseni alkoivat vähitellen heikentyä, mutta liikkuvuusharjoittelun kautta sain ne jälleen nousuun. Valmentajat eivät siis turhaan muistuttele oheisharjoitusten ja venyttelyiden tärkeydestä, sillä niillä on suora vaikutus nopeusominaisuuksiin ja palautumiseen!

Laji on edelleen lähellä sydäntä ja nykyään olen mukana aktiivisesti kehittämässä nais- ja tyttösalibandyä liiton Timanttiprojektissa sekä Respect-pelaajana. Näin minulla on mahdollisuus antaa jotain takaisin lajille, jolta itse olen saanut paljon sisältöä elämääni. Pelaamista en vielä malta lopettaa vaan pelit jatkuvat vähän löysemmissä merkeissä 2.divarissa. Valmentaminen on myös mielessä sitten joskus, kun kotirintaman valmennettava vähän kasvaa.

Arja vuoden 1997 MM-kisoissa. (kuva: SSBL:n arkisto)

Liigavauhtia Tapanilan Erän paidassa kaudelta 1997-1998. (kuva: SSBL:n arkisto)

Seurat: Tapanilan Erä III, HIFK, SSV, Tapanilan Erä

Maaottelut ja saavutukset salibandyssä:
Maaotteluita 93 (24+34). 5 x SM-kulta, 5 x SM-hopea, 1 x SM-pronssi, 2 x MM-kulta, 3 x MM-hopea, 1 x MM-pronssi, 1 x EC-pronssi

Muut lajit ja saavutukset niissä: Yleisurheilu piirinmestaruusmitaleita keihäässä ja kuulassa (n.8-10v.) Jalkapallo piirinjoukkueessa pelaaminen (n.12-13v.)

Paras muisto salibandystä?
Muistoja juniorivuosien Ruotsin Karlstadin turnausmatkoilta ei tietenkään voita mikään, mutta tietysti kaikki voitetut mestaruudet ovat osoitus sen hetkisen joukkueen loistavasta onnistumisesta, henkisestä vahvuudesta ja yhteisen tavoitteen saavuttamisesta. Kaikki mestaruudet ovat yhtä tärkeitä, koska jokainen on ollut oma projektinsa ja koostunut eri kokoonpanoista. Mestaruuksien lisäksi myös kaikki maajoukkueprojektit ovat olleet mahtavia vaikka kirkkainta mitalia ei ole päästy nostamaan.

Maaliriemua yhdessä Sussi Simolinin kanssa vuoden 2001 MM-kisoissa (kuva: SSBL:n arkisto)

Arja SSV:n väreissä kaudella 2002-2003. (kuva: SSBL:n arkisto)

Maailmanmestarit vuonna 2001! Vasemmalla puolella joukkuekaveri Hanna Palomäki. (kuva: pelaajan oma arkisto)

Arja polkee ruotsalaiselta karkuun vuoden 2002 Finnkampenissa. (kuva: SSBL:n arkisto)