Keskustelu

Yski-IskäCtSM ENNAKKO27.9.2018 13:20
C-tyttöjen SM-sarja käynnistyy Lahdessa 6.10. ottelulla Pelicans-EräViikingit.

Harjoitusotteluiden, turnausten ja SM-karsinnan perusteella sarjasta on ennakoitavissa tulevan tasaisempi kuin vuosiin. Lisäksi sarja on mukavasti maantieteellisesti laajentunut, kun Pohjois-Karjalan Josba sekä Etelä-Karjalan NST kipusivat sarjaan mukaan. Uusia joukkueita sarjassa ovat myös Lahden Pelicans sekä yhdistelmäjoukkue GrIFK/Northern Stars. Muut mukana olevat joukkueet jatkavat sarjassa viime vuoden kokemusten turvin.

Lahjakas -03 pelaajavuosikerta nousi B-tyttöihin. Tämän vuosikerran hyvin tunnettuja kärkipelaajia ovat esimerkiksi Pietilän sisarukset, Suvi Hämäläinen, Natalia Pitkäkangas Aada Heikkinen, Emilia Kurppa, Edit Rautakoski ja Trista Sällstöm, jotka valittiin U-16 maajoukkueeseenkin. -04 ja -05 ikäluokkien kärkipelaajat eivät tyttösalibandytaivaalla tuiki vielä aivan yhtä kirkkaina tähtinä, mutta käynnistyvä SM-sarja on juuri se areena, jossa nämä tulevat tähdet nousevat esille ja kirkastavat valovoimaansa.

Yksi silmiinpistävä piirre on sarjan valmentajien kova taso. Esimerkiksi NST.n apuvalmentajaksi oli "päässyt " (ainakin karsintojen ajaksi) naisten maajoukkuevalmentaja Lasse Kurronen. Kaikilla vastuuvalmentajilla on käytännössä hyvin mittava ja monipuolinen kokemus valmennustehtävistä, ja mm. 7 heistä toimii Maajoukkuetie-valmentajana. Vielä merkityksellisempää on se, että monet heistä ovat toimineet oman seuransa valmennustehtävissä pitkään, ja olleet mukana kehittämässä tyttöjen valmiuksia pelaajana jo pidemmän aikaa. Väheksymättä lainkaan sitä arvokasta työtä, mitä monissa aluesarjojen piskuisissa seuroissa tehdään, näyttää SM-sarjajoukkueiden valmennus menevän yhä ammattimaisempaan suuntaan. Käytännössä SM-sarjaan ei ole enää edellytyksiä päästä ilman pitkäjänteistä ja osaavaa tyttöpelaajien valmentamista. Tämä on varmasti oikea tapa viedä kilpailullisin tavoittein pelaavia tyttöjä eteenpäin, ja varmistaa, että Suomi säilyttää tulevaisuudessakin vähintäänkin nykyisen asemansa maailman tyttö- ja naissalibandyn huipulla. Uskon myös, että FBA-järjestelmä luo sillan maajoukkuetie-, seuravalmentajien, ja lahjakkaiden pelaajien välille, ja luo ne raamit, joissa osataan panostaa harjoittelussa oikeisiin asioihin, ja luodaan uusia suomalaisia huippupelaajia.

Tässä ennakko joukkueista:

OLS

Oulussa osataan muutakin kuin syödä rössypottuja ja pelata jääkiekkoa. Naisten liigassa sekä A- ja B-tyttöjen SM-sarjassa oululaiset taistelevat menestyksestä rankkojen Ankkojen voimin.

Nuoremmissa tytöissä puolestaan OLS:n maajoukkuetievalmentaja Antti Kärkkäinen on tehnyt pitkäjänteistä työtä, ja joukkue lähteekin kauteen yhtenä ennakkosuosikeista. Viime kaudella pisteet olivat hyvin tiukassa vielä syyskaudella, mutta uskollisesti omaa aktiivista pelitapaa noudattaen, alkoi pistepussi mukavasti karttua kevätkaudella. Play off -karsinnat joukkue selvitti vaivattomasti, mutta Wirmo oli koko kauden oululaisille ylitsepääsemätön este, pudottaen oululaiset puolivälierässä.

Tälle kaudelle joukkue on saanut 4 erinomaista vahvistusta joukkueeseen: Sofia Sora-Ahon ja Aada Niemisen PaKasta, Eevi Hastin Sastamolosta sekä Kiia-Maria Kurun Papaksesta. Koillismaan säbätaiturit, puolustaja Sora-Aho ja hyökkääjä Nieminen eivät Ouluun muuttaneet, vaan treenaavat Kuusamossa, ja pelaavat sitten OLSn pelipaidassa turnauksissa.
Eevi Hast on ikäluokkansa kärkimaalivahteja, joka valittiin Talenttileirillä 04 All Stars kentälliseen. Kiia-Maria Kuru on maaliahne hyökkääjä. Erinomaiset vahvistukset OLS:lle.

OLS:ssa ei juurikaan ollut viime kaudella -03 pelaajia, joten lähes koko viime kauden pelaajisto jatkaa joukkueessa. 04 -vuosikerta on vahva, ja peräti 6 tyttöä valittiin 2017 All Stars Tournamentin 04 -joukkueisiin. Kärkiniminä viime kaudella olivat Veera Moilanen ja Jemina Haikonen, jotka viime kaudella mättivät OLS:n 51 maalista peräti 28, eli reilusti yli puolet. Haikonen siirtyi SSRA.han, mutta kun myös mainitut joukkueen 4 uutta vahvistusta valittiin viime syksyn All Stars -turnaukseen, on OLS:lla kenties valtakunnan tasokkain -04 pelaajisto.

Antti Kärkkäinen on tyytyväinen joukkueen työhön ja tuloksiin, mitä sillä on tähän mennessä saavutettu. Joukkueen peliä on saatu kehitettyä, monipuolistettua sekä nopeutettua huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna, joten pitkäjänteinen työ alkaa näkyä kokonaisvaltaisesti joukkueen ja pelaajien tekemisessä. Kokoonpanossa on tapahtunut vielä pieniä muutoksia eli muutama pelaaja siirtyi takaisin seuran aluesarjajoukkueeseen ja yksi uusi pelaaja siirtyi naapuriseurasta mukaan joukkueeseen.

Antin mukaan lähtökohdat ovat erittäin hyvät ja sarjan käynnistymistä odotetaan innokkaasti. Viimeiset viikot ennen sarjakauden alkua tehdään laadukasta perusharjoittelua, ja viikonloput menevät talkoiden ja leirien merkeissä. Yhdessä oleminen ja tekeminen ovat tärkeitä asioita, koska joukkue viettää lukemattomia vuorokausia yhdessä reissaten ympäri Suomea. Joukkueelle voidaankin myöntää jo etukäteen bussissa istumisen Suomen mestaruus, vaikka reissaamista toki esimerkiksi Josballa ja monella muullakin joukkueella tulee riittävästi. OLS:n "paikallispeli" tällä kaudella onkin Josbaa vastaan, eli 350 kilometrin ja viiden ja puolen tunnin ajomatkan päässä. Muuta pelit ovat jo sitten huomattavasti kauempana.

Antti Kärkkäisen mukaan joukkueen tavoite on pelata hyvää salibandya ja saada sitä kautta myös tulosta: Tavoitteena on, että joukkue ansaitsee paikan jatkopeleihin ja kotiedun. Joukkueen vahvuutena on joukkueen tasaisuus, sillä vastuunkantajia löytyy kaikista kentällisistä.

OLS selvitti karsinnat vaivattomasti voittaen lohkonsa selvästi, ja voitti myös ennen karsintoja pidetyn Loisto Cupin, johon osallistuivat kaikki SM-sarjajoukkueet Maskua lukuun ottamatta. Joukkue kuuluu sarjan ennakkosuosikkeihin, ja sijoitus tulee olemaan 1.-4.

Classic

Pirkanmaan tyttösalibandyhegemonia on muotoitumassa uusiksi, koska KooVeen tyttösalibandytoiminta on ilmeisesti mennyt päreiksi, ja tyttöjä on siirtynyt ainakin Classiciin. Pari tyttöä siirtyi Classicin A-tyttöihin, melkein 10 pelaajaa B-tyttöihin ja yksi tyttö C:hen. Näillä näkymin Pirkanmaan tyttösalibandy lepää siis Classicin ja Pirkkojen harteilla.

KooVeesta siirtyi Classicin C-tyttöihin -04 syntynyt Aino-Maija Murtonen. -05 syntynyt Ronja Gröhn tuli joukkueeseen Pelicansista, ja Julia Saarinen maalivahdiksi -05 Vesvin pojista. Samoin kuin OLS:lla, ei -03 pelaajia viime kaudella kovin montaa ollut, joten joukkue valmistautuu kuluvaan kauteen ilman merkittäviä menetyksiä, vuotta viisaampana ja varttuneempana.

Jos OLS.n avainpelaajisto on -04 syntyneitä, vastaavasti Classicin vahvuudet löytyvät -05 ikäluokan kärkipelaajista. Talenttileirin -05 All Starsiin valittiin Janina Rinne ja Liisa Kaihua sekä MVP:ksi Tanja Parviainen. -04 pelaajista voi mainita ykköskentällisen taitavan puolustajan, Vesilahden Visan kasvatin Alma Laitilan, mutta -04 ikäluokan kärkityttöjä on joukkueessa melko vähän.

Nuori joukkue menestyi jo viime kaudella varsin hyvin, vaikka suora pudotuspelipaikka jäi niukasti haaveeksi. Play off -karsinnassa Kapa -65 pöllyytti tamperelaisia ehkä hieman yllättäen lukemin 11-6 Henrika Maikolan ja Jada-Liinu Aallon johdolla. Todettakoon, että
tuossa(kin) ottelussa kolmikko Rinne/Kaihua/Parviainen teki Classicin kaikki maalit.

Joukkue lähtee sarjakauteen kokeneen ja osaavan Jarkko Rinteen ohjaksissa levollisin mielin. Joukkue harjoittelee viidesti viikossa, ja harjoittelumäärää on lisätty toimivaksi havaitun voimaharjoittelun osalta. Classic pelaa hyvin kurinalaista puolustuspeliä, ja
pyrkii iskemään tarvittavat maalit hyvän ykköskentällisen turvin.

Joukkue meni vakuuttavasti karsinnoista läpi, on pelannut hyvin FBA-otteluissa, sekä voitti Häme-Cupin kilpasarjan häviämättä otteluakaan, jättäen taakseen mm. Wirmon ja PSS:n. Joukkueen tytöistä laskujeni mukaan seitsemän oli mukana B-tyttöjenkin karsintapeleissä. Mielenkiintoista seurata, kuinka moni joukkueen tytöistä osallistuu B-tyttöjen peleihin, ja tuoko tämä lisäpotkua pelaamiseen vai rasittaako joukkueen suorittamista. Wirmo osoitti viime kaudella, että hyväkuntoiset ja lahjakkaat tytöt voivat hyvin tuoda joukkueilleen menestystä kahdenkin ikäluokan valtakunnallisessa sarjassa, mutta siinä vaiheessa, kun pudotuspelit osuvat samalle päivälle, tulee yhtälöstä ratkaisematon.

Suora pudotuspelipaikka ei lipeä käsistä tällä kaudella, ja joukkue tavoittelee mitalia yhtenä ennakkosuosikeista. Pelaajien omat tavoitteet ovat: Pelata pallollisena sarjan parasta peliä, voittaa jokainen joukkue vähintään kerran, ja olla henkisesti vahvin ja
vaikeasti voitettava, viimeiseen sekuntiin asti taisteleva ryhmä. Valmennukselle nämä pelaajien asettamat tavoitteet ovat mieluisia, ja Jarkon johdolla yksilöitä viedään vahvasti eteenpäin ja harjoitellaan kovasti urheilijan elämää.

Joukkueen maalitehtailusta on ainakin toistaiseksi vastannut hyvin pitkälle ykköskentällinen, ja hyvin ratkaisevaa kevään loppukahinoissa tuleekin olemaan, pystyvätkö vastustajat pimentämään erinomaisen ykköskentällisen, tai toisaalta nousevatko muut kentät tukemaan pistetehtailua. Tämä saattaakin olla yksi kulminaatiopiste, kun ratkaistaan joukkueen lopullinen sijoitus, joka tulee olemaan
haarukassa 1.-4.

SBS Wirmo

Mynämäen ylpeys Wirmo voitti ensimmäisen SM-mitalinsa juniorisarjoissa keväällä 2017, ja kirkasti sen nyt keväällä hienosti mestaruudella, voittamalla tiukassa loppuottelusarjassa PSS:n. Mestaruuden puolustajana Wirmo lähtee yhtenä ennakkosuosikkina sarjaan.

Wirmon tilanne on sikäli hyvä, että viime kauden joukkueen pelaajista vain hieman alle puolet oli -03 syntyneitä, eli mestareista yli puolet jatkaa tulevana kautena, ja tämä on voimavara, joka voi kantaa pitkälle. Toki tiedossa on, että B-tyttöihin siirtyneiden joukossa on useita ikäluokkansa kärkipelaajia, mm. tyttösalibandypiireissä hyvin tunnetut Pietilän kaksoset. Joka tapauksessa, Wirmolla on kasassa niin kova ryhmä, että se selvitti karsinnat vaivatta, ja on sarjassa mitalikandidaatti ja yksi mestarisuosikeista.

Joukkueen kärkipelaajia tulevat olemaan B-tyttöjen joukkueessa harjoittelevat ja pelaavat Ronja Niemi, sekä erinomaisen laukauksen omaava Eerika Koski, joka pystyy pelaamaan sujuvasti sekä puolustajan, että hyökkääjän tonttia. Myös 05 -syntyneet Lydia Kallunen ja Sarah Stenij tulevat olemaan joukkueen avainpelaajia. Joukkueen tavaramerkkinä ovat nopea suunnanvaihdospeli ja vauhdikkaat vastahyökkäykset, ja näihin asioihin, joutuvat sarjan muut joukkueet kauden mittaan lääkkeitä hakemaan.

Joukkueessa on hyvä tunnelma hyvin sujuneiden karsintojen jälkeen, ja joukkue odottaa innolla sarjan alkua. Valmentaja Hannu Niemen mukaan lähtökohdat tulevaan kauteen ovat suhteellisen hyvät, vaikka melkein puolet joukkueesta vaihtuikin. Yhdessä on kuitenkin jo jonkin aikaa harjoiteltu ja pelattu, vaikka loukkaantumiset ja sairastumiset ovatkin vähän häirinneetkin joukkueen valmistautumista. Yksi pitkäaikaisloukkaantunut on kuitenkin saatu takaisin harjoittelurinkiin.

Hannun mukaan tasaisesta joukkueesta on vaikea nimetä ketä kannattaa seurata. Jos jätetään B-tytöissä pelaavat pelurit pois, niin silloin kannattaa kiinnittää huomio Alina Kyrölään ja Vilja Koivuseen. Nämä 05-syntyneet pelurit ovat molemmat menneet isoin askelin eteenpäin. Molemmat ovat erittäin nopeita ja Kyrölällä on hyvä pelisilmä. Heidän yhteispelinsä ketjun kolmannen lenkin Lydia Kallusen kanssa on toiminut hyvin.

Joukkueen tavoitteena on pelata hyviä, tasaisia pelejä sekä saada pelaajien kehittymistä menemään eteenpäin. Hannu Niemi asettaa joukkueen tavoitteeksi päästä ennakkoon arvioituna todella tasaisessa sarjassa kuuden parhaan joukkoon ja siten suoraan play-off peleihin. Hannu Niemi on ollut jo pitkään nostamassa piskuisen Mynämäen salibandya valtakunnalliselle kärkitasolle. Hänen meriittejään ei tarvitse paljoakaan pohdiskella: Pukukopeissa tai kentällä ei ruuhkaksi asti pyöri valmentajia, jotka piirtelevät fläppitaululle hallitsevan Suomen mestarin statuksella. Joukkue on siis hyvissä käsissä.

Kirjoittajan mielestä viime kauden mestarille sopiva minimitavoite on mitali. Mynämäellä tehdään erinomaista työtä tyttösalibandysaralla, joten sijoitus tulee olemaan sen mukainen: 1.-4.

PSS Porvoo

PSS ei vieläkään voittanut C-tyttöjen Suomen mestaruutta, mutta taistelu mestaruudesta Wirmon kanssa oli keväällä kiistatta hyvin tasainen, ja ratkaisupeli päättyi kirvelevään jatkoaikatappioon. Tuskin kovin paljoa lohduttaa se, että seura voitti kymmenentenä vuonna peräkkäin mitalin tyttöjen SM-sarjassa. Se on silti yksi osoitus siitä, että Porvoossa tehdään laadukasta tyttösalibandytoimintaa. Tyttöpelaajapolku on kattava ja ehyt, ja vain PSS:lla ja EräViikingeillä on joukkue B, C ja D -tyttöikäluokissa liiton FBA-toiminnassa.

Noin puolet kevään joukkueesta oli -03 ikäisiä, eli noin puolet hopeajoukkueesta jatkaa tulevalla kaudella. Samoin kuin Wirmolla, on lähtijöiden joukossa useita ikäluokan kärkipelaajia Aada Heikkisen johdolla. Joukkueessa kuitenkin jatkaa useita -04 kärkipelaajia, kuten vaaralliset hyökkääjät Matilda Rytkönen ja Viivi Tiri. Jo viime kaudella joukkueessa pelasi kaksi 05-tyttöä: hyökkääjä Venla Nousiainen ja puolustaja Sanni Kahila, jotka noussevat isoon rooliin tulevalla kaudella. Lisäksi joukkueeseen on noussut tyttöjä viime kaudella kovan Etelä-Suomen D-tyttöjen kilpasarjan mestaruuden voittaneista D-tytöistä.

On helppo ennustaa PSS:n menestyvän SM-sarjassa, jossa joukkue on jälleen kerran mitalisuosikki. Joukkue esitti hyviä otteita karsinnoissa, vaikka Karhut hieman yllättäen porvoolaisilta pisteen riistikin. Joukkue pelaa aktiivista hyökkäyspeliä ja tulee otteluiden alkuun aina kovalla ryminällä. Vastustajien on siis syytä olla hereillä heti otteluiden alussa tulevalla kaudellakin. Jos joku on seurannut FBA-leirin tai harjoitusotteluiden tuloksia, on huomioitava, että joukkueen terävimmistä kärjestä ainakin Tiri ja Rytkönen ovat olleet poissa (B-tyttöjoukkueen mukana) osassa peleistä. En siis antaisi noille tuloksille kovin suurta painoarvoa.

Joukkueen vastuuvalmentajalla, Christian Bremerillä on erittäin pitkä kokemus valmentajatehtävistä aina miesten ja naisten liigatasolta lähes kaikkiin nuorten ikäluokkiin asti. PSS on varmasti joukkue, joka pystyy nostamaan suoritustasoa ratkaisevilla hetkillä. Riittäkö se tällä kertaa mestaruuteen asti, on visainen kysymys, mutta yksi mitalisuosikeista joukkue joka tapauksessa on, kun reikäpallo pyörähtää liikkeelle joukkueen sarja-avauksessa EräViikinkejä vastaan Lahden Energia -areenalla. Porvoon upeassa tyttöjuniorimyllyssä jauhetaan joka vuosi laadukkaita tyttöjoukkueita valtakunnallisiin sarjoihin, eikä tämä vuosi tai joukkue tee poikkeusta, ja joukkueen sijoitus tulee olemaan 1.-4. Porvoossa on puhtaat jauhot pussissa: töitä tehdään rehdisti ja tinkimättömästi.

GrIFK/Norhern Stars

Northern Stars on 2014 perustettu espoolainen tyttö- ja naissalibandyn erikoisseura, jossa Tapio Hämeen-Anttila johdolla seura on tehnyt erinomaista työtä nais- ja tyttösalibandyn eteenpäin viemiseksi. Mikko Nummelinin osaavassa valmennuksessa C-tyttöjoukkue teki viime kaudella selvän tasonnoston edelliseen kauteen verrattuna. Joukkue taisteli tiukasti pronssimitalista päätyen kuitenkin neljännelle sijalle himmeimmän mitalin matkatessa Nurmijärvelle. Joukkueen avainpelaajat olivat pääasiassa -03 syntyneitä (mm. Fredman, Airaksinen, Hammarberg, Rautakoski, jotka valittiin U16 -maajoukkueeseen), ja siirtyivät B-tyttöihin.

Tessy Tillander on GrIFK:ssa tehnyt jo useamman vuoden tehnyt hyvää työtä erityisesti -05 tyttöjen kanssa. Kauniaisiin on suunnannut lajin pariin useita espoolaisia tyttöpelaajia, kun eräiden espoolaisseurojen tyttöjunioritoiminta on hieman hiipunut. Granin houkuttimena ovat olleet hyvä valmennus sekä Kauniaisten palloiluhallin kohtuuhintaiset salivuorot. Pelaajavirran myötä GrIFK on pystynyt parin viime vuoden aikana pelaamaan jopa kolmella joukkueella D-tyttöjen aluesarjaa. Seuralle on Tessyn ohjauksessa jalostunut erittäin taitava ja hyvin liikkuva -05 pelaajisto, joten ei ollut yllätys, kun viime talvena seuran taustajoukot kertoivat joukkueen tavoittelevan C-tyttöjen SM-sarjapaikkaa. Tiedossa oli joukkueen taitotason riittävän hyvin, mutta pohdituttamaan jäi -04 pelaajien puuttuminen, sekä kokemattomuus SM-sarja- ja SM-sarjakarsintapeleissä. Riittäisikö joukkueen fyysisyys ja rutiini karsinoissa/sarjassa?

Ilmeisesti Kauniaisten palloiluhallin syvissä uumenissa oli mietitty samoja asioita. Granista otetiin yhteyttä Northern Starsiin, ja ehdotettiin hynttyiden laittamista yhteen. Pienten neuvottelujen jälkeen, varsinkin kun varmistui pelipaikka kaikille Espoon -04 pelaajille, syntyi kauden mielenkiintoisin ja lupaava yhdistelmäjoukkue. Nyt joukkueessa on taitoa ja rutiinia. Tästä keitoksesta syntyi hieno joukkue, joka selvitti karsinnat vaivatta, vaikka pisteen Steelersille menettikin. Lisäksi ryhmä on pelannut hyviä harjoitusotteluita, Joukkueella on erittäin kova valmennustiimi, kaksi ammattitaitoista maajoukkuetievalmentajaa: Mikko Nummelin ja Tessy Tillander.

Joukkueesta on vaikea nostaa ketään pelaajia muiden yläpuolelle, koska sen vahvuus on ehdottomasti sen tasaisuus, ja otteluihin tullaankin kolmella iskukykyisellä ja hyvin liikkuvalla kentällisellä. Arvioni mukaan GrIFK/NS on OLS:n ohella sarjan tasaisimpia joukkueita, kun taas muutamalla muulla joukkueella on ratkaisevammassa roolissa ykköskentällisen onnistuminen (Classic, NST). Joukkueesta voi kuitenkin mainita taitavan -05 syntyneen Pinja Suhosen sekä luotettavan maalivahdin Kia Weurlanderin. B-tytöissä pelaava Pinja valittiin kesän Talenttileirillä All Stars kentälliseen ja hänellä käynnistyy jo kolmas kausi C-tyttöjen SM-sarjassa.

Joukkue on ehdottomasti ykköskandidaatti tiputtamaan ennakkoon arvoiduista neljästä kovasta ennakkosuosikista (OLS, Classic, Wirmo, PSS) jonkun pois välierävaiheesta. Joka tapauksessa, tämä mielenkiintoinen yhdistelmäjoukkue nappaa suoran pudotuspelipaikan ja tulee sijoittumaan sarjassa sijoille 1.-5.

EräViikingit

Kuten hyvin tiedetään, seura syntyi Tapanilan Erän ja SSV:n fuusiona keväällä 2016. Fuusioseuralla on Tapanilan Erän menestystarina vaalittavana: Erän tytöt voittivat käsittämättömät 51 mitalia SM-tyttösarjoista, mutta ne ovat lähinnä ajoilta jolloin tämän joukkueen tytöt eivät olleet syntyneetkään ja taisteltiin lajitunnettuudesta uppopallon kanssa. SSV toi fuusioseuraan runsaasti hyviä tyttöpelaajia ja valmentajia, ja nyt seuralla onkin valtakunnan laajimpia tyttöpelaajapolkuja yhdessä PSS:n ja Classicin kanssa.

Viime kaudella sarjassa 5. sijoittuneen joukkueen valmennus ja lähes koko pelaajaryhmä on mennyt uusiksi. Vastuuvalmentajana toimii maajoukkuetievalmentaja Ville Turunen, joka viimeksi kaudella 2016-17 valmensi ErVin A-tyttöjä. Avukseen hän sai kokeneen Mikko Laineen, joka on valmentanut M-Teamissa lähes kaikkia tyttöikäluokkia A-tytöistä alkaen, sekä pelaaja- ja valmentajakokemusta omaavan Cecilia Eklundin.

Viime kauden joukkueesta jatkaa vain kolme palaajaa, ns. ?mörköketju?. Joukkueeseen nousi pari kentällistä pelaajia C Akatemiasta sekä muutamia pelaajia D-tytöistä. C Akatemia pelasi viime kaudella C-tyttöjen alueellisessa kilpasarjassa ja B-tyttöjen haastajasarjassa runsaan määrään otteluita taistellen melko pitkään jopa SM-sarjan play off -paikasta. Akatemiajoukkueesta nousikin pelivalmiita ja rutinoituneita pelaajia edustusjoukkueeseen Elisa Mannosen ja Elli Leipälän johdolla. Joukkue sai lisäksi kaksi erittäin hyvää hyökkääjää naapuriseuroista: Taitavan -05 syntyneen Saara Tikanojan Tiikereistä sekä eritäin hyvin liikkuvan ja fyysisen -04 syntyneen Nea Nupposen ÅIF:sta. Molemmat pelaajat vahvistavat ErVin kärkiketjuja. Lisäksi joukkueella on kaksi hyvää maalivahtia: FBAn United-joukkueeseen viime kaudella valittu Vera El-Debei sekä Nanna Lindholm. Puolustuksen avainpelaajia ovat ulottuva Nora Aalto ja hyvin liikkuva Viena Turkka.

Valmentaja Ville Turusen mukaan joukkueen ensimmäinen tavoite on saavutettu, kun joukkue pääsi SM-sarjaan. Nyt päästään pelaamaan ikäluokan kovimpia pelejä. Harjoitusten rytmittämisessä päätään nyt enemmän tarttumaan yksilöiden kehittämiseen, kun joukkuepelin periaatteet saatiin riittävälle tasolle ennen karsintoja. Toki joukkuepelaamisenkin nyansseja hiotaan ja eri osa-alueita kehitetään.

Joukkueen hyvä henki huokuu läpi jo vauhdikkaista Instagram-tarinoistakin, ja harjoituksissa on hyvä meno päällä. Villen mukaan on kiva lähteä pelaamaan sarjaan, jossa on paljon hyviä ja pallollista peliä pelaavia joukkueita. Tytöt ovat menneet neljän kuukauden aikana menneet hurjasti eteenpäin ja mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, odottaa valmennus hienoja hetkiä ja onnistumisia tulevissa peleissä.

Ville ei ole asettanut tyttöjen kanssa joukkueelle mitään tavoiteta, ainakaan vielä. Jokaista ottelua lähdetään voittamaan, ja tämän lisäksi huomioidaan jokaisen yksilön kehittyminen osana kokonaisuutta. Valmennuksen tärkein tavoite on olla auttamassa jokaista tyttöä kehittymään niin salibandyssa, ihmisenä kuin urheilijoina, ja saamaan hienoja kokemuksia upean lajin parissa. Ville ei myöskään halua nostaa nimiä joukkueesta esille; jokainen pelaaja on ottanut kehitysharppauksia, ja voi kauden aikana yllättää positiivisesti.

EräViikingit on kauden potentiaalisia yllättäjäjoukkueita, joka pystynee haastamaan tasapäiseen taistoon sarjan kaikki joukkueet. Pelisysteemi vaihtuu viime kauden ortodoksisesta pelaajavartioinnista aluepuolustukseen, joten vastustajilla onkin edessään perinteisen ja legendaarisen ?Erän mökin? (1-2-2) purkutehtävät.

Mitali vaatisi joukkueelta jo selvää venymistä, mutta suora pudotuspelipaikka on mahdollinen. Realistinen sijoitusarvio on sija 4.-7.

NST

Etelä-Karjalaankin saatiin SM-sarjapaikka, kun NST hankki mielenkiintoisessa 5 joukkueen karsintalohkossa toisen sijan, ja peittosi sitten ratkaisevassa ottelussa Steelersin selvin lukemin.

Joukkueen runko koostuu v 05-syntyneistä FBA-pelaajista: Maalitehtailija Miisa Turunen, puolustuksen tukipilarit Siiri Tuutti ja Hertta Härkönen, sekä maalivahti Essi Räsänen. Lisäksi kannattaa seurata Nonna Sirennea, joka oli karsinnoissa joukkueen toiseksi paras maalintekijä. Hän on harrastanut salibandya vasta reilut puoli vuotta, ja voi olla joukkueen jokerikortti tulevalla kaudella.

Parina viime vuonna tytöt ovat pelanneet pääsääntöisesti yhtä tai jopa kahta ikäluokkaa vanhempia pelaajia vastaan kohtuullisen hyvin, ja tämä antaa tietysti tarvittavaa kovuutta, jolla voi sarjassakin menestyä. Joukkue on pystynyt hyviin suorituksiin tiukoissa tilanteissa, kuten keväällä pelatussa Mikkelin turnauksen finaalissa, jossa joukkue kaatoi Josban finaalissa, ja ratkaisupelaajana oli nuori 07-syntynyt Miija Turunen. Joukkueen vahvuutena on aktiivinen hyökkäyspelaaminen.

Joukkue on edelleen varsin nuori, sillä 05-rungon lisäksi mukana on kolme 06-syntynyttä FBA-pelaajaa, jotka kaikki kuitenkin pelasivat jo viime kaudella B-tyttöjen ylialueellista sarjaa, saaden arvokasta kokemusta pelattuaan isompiaan vastaan. Joukkue kävi jo viime syksyllä hakemasta kokemusta SM-karsinnoista, ja nyt sitten päästään pelaamaan valtakunnallista sarjaa vuotta varttuneempana.

Joukkue on harjoitusotteluissa, turnauksissa, ja karsinnoissa osoittanut pystyvänsä haastamaan kaikki sarjan joukkueet, ja tulee olemaankin hyvin mielenkiintoista nähdä, mille sijalle joukkue kapuaa. Joukkueella on ehdottomasti yksi sarjan iskukykyisimpiä ykköskentällisiä, joka pystyy kääntämään pelejä NST.n eduksi. Pelkästään vaarallisen maalipyssyn Miisa Turusen kurissa pitäminen tulee olemaan haastava tehtävä. Ykköskentällisen vahvuus on tietysti joukkueelle kaksiteräinen miekka. Se pystyy ratkomaan pelejä, mutta toisaalta jos se onnistutaan pitämään kurissa, joutuu muiden pelaajien antama tulituki koetukselle. NST:n materiaali on hieman kapeampi kuin suurimpien ennakkosuosikkien, mikä voi varsinkin keväällä olla koetinkivenä, Suora pudotuspelipaikka on kuitenkin hyvin realistinen tavoite, ja ennusteen mukainen sijoitus sarjassa 4.-7.

Josba

Pohjois-Karjala ei luonnollisestikaan halua jäädä Etelä-Karjala huonommaksi, joten muutaman vuoden tauon jälkeen saatiin Pohjois-Karjalasta joukkue C-tyttöjen SM-sarjaan, kun Josba kukisti karsinnan ratkaisuottelussa Karhut lukemin 4-1. Näin SM-sarjajoukkueiden maantieteellistä sijaintia saatiin mukavasti laajennettua itäsuuntaan.

Viimeisestä Josban tyttöjen mitalista (A-tyttöjen SM-hopea) on ehtinyt vierähtää jo tovi ja C-tyttöjen pronssisesta mitalista jo yli 20 vuotta. Nyt katse on suunnattu eteenpäin ja tulevaan, ja Josba on rakentanut määrätietoisesti uutta tulemista. Tästä tuoreimpana näyttönä on siis paikka ansaitusti C-tyttöjen SM-sarjassa.

Kausi on lähes jokaiselle tytölle ensimmäinen SM-sarjassa, joten voimasuhteita on mahdotonta valmentaja Johanna Turpeisen mukaan etukäteen tietää. Joka tapauksessa joukkue lähtee taistelemaan voitosta jokaisessa pelissä, ja 45 peliminuutin jälkeen selviää mihin tulokseen se riittää.

Joukkueen peli on mennyt eteenpäin niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisen osalta. Kovien pelien tuoma kokemus niin Loisto Cupista kuin SM-karsinnoista on antanut uskoa joukkueen tekemiseen. Kauden aikana moni pelaaja tulee saamaan vielä kovia pelejä B-tyttöjen ylialueellisesta sarjasta.

Joukkueesta kannattaa kauden aikana seurata maalivahti Susanna ?Sussu? Tiaista, joka torjuu varmaeleisesti ottelusta toiseen, sentteri Silja Kuuselaa, joka voitti SM-karsinnoissa D-lohkon pistepörssin, raudankovasti laukovaa hyökkääjä Julia Pehkosta sekä pakkiparia Jenna Jolkkonen & Sanni Toivanen. Sama duo on pelannut pakkiparina myös FBA-tapahtumissa. Heitä säestää koko muu joukkue, jolla on ollut motivaatio korkealla treeneissä pitkin alkanutta syksyä. Joukkueen pelaajista 7 on ollut FBA-leirillä ja 9 Talenttileirillä. Joukkue menetti keväällä muutaman muutaman hyvän -03 tytön, mutta tulijoiden listalla on kaksi vahvaa pelaajaa naapuriseura Fb Factorista: Aino Juntunen sekä Julia Pehkonen.

Josba luottaa naisvoimaan: niin laji- maalivahti- kuin fysiikkavalmennus hoituvat tulevalla kaudella naistiimillä. Yksi valmentajista, Johanna Turpeinen, on ollut mukana niin 06--07-tyttöjen FBA:lla, kuin Floorball Talentilla -05 tyttöjen ikäluokassa.

Joukkue ei halunnut asettaa virallista tulostavoitetta, mutta ennuste vie joukkueen sijoille 6.-9. Suora pudotuspelipaikka (=sijoitus kuuden joukossa) vaatii hyvää kautta joensuulaisilta.

SBS Masku

Masku oli ainoa joukkue, joka pääsi SM-sarjaan karsinnan ykkös- tai kakkoskorin ulkopuolelta. Voittamalla karsinnassa ratkaisevassa ottelussa kapearosterisen ÅIF:n, tytöt tekivät historiaa olemalla ensimmäinen SBS Maskun joukkue valtakunnallisessa SM-sarjassa. Yllätyksenä joukkueen sarjapaikka ei kuitenkaan tullut:
Joukkue oli jo ennen karsintoja pelannut hyviä harjoitusotteluita, joiden tulokset jo kertoivat joukkueen potentiaalista. Enteitä joukkueen tulemisesta saatiin jo viime kaudella, jolloin D-tytöt voittivat aluesarjansa ja olivat ylialueellisessa lopputurnauksessa kolmas.

Joukkue oli luonnollisesti tyytyväinen pääsystä SM-sarjaan. Joukkueen yhteinen tavoite oli, että SM-sarjapaikkaa lähdetään tosissaan tavoittelemaan, ja joukkue uskoi omiin mahdollisuuksiinsa. Karsinnoissa joukkueen peli ei missään nimessä näyttänyt siltä mitä valmentajat toivoivat, mutta tällä kertaa se kuitenkin riitti siihen, että sarjapaikka saatiin.

Lähtökohdat alkavaan sarjakauteen ovatkin valmentaja Mikko Karilaisen mukaan ne, että haastajan paikalta, mutta ennakkoluulottomasti, lähdetään jokaiseen otteluun.
Useimmista sarjassa olevista joukkueista ei ole aiempaa kokemusta, joten uusia kokemuksia tullaan saamaan paljon. Tavoite on myös saada kokemusta SM-sarjan vauhdista ja päästä mittaamaan mihin joukkueen osaaminen tällä hetkellä riittää. Näistä lähtökohdista bussi Maskusta Lahteen siis starttaa kohti seuran ensimmäistä SM-turnausviikonloppua! Haastetta riittänee heti ensimmäisessä ottelussa, jossa vastakkaiselle kenttäpuoliskolle kirmaa ennakolta yksi sarjan kovimmista joukkueista, eli pohjoisen tytöt keltaisissa paidoissaan.

Maskun pelaajia kannattaa seurata kokonaisuutena, sillä joukkue on kovin nuori eikä sillä ole ylempänä tai alempana pelaavaa tyttöjoukkuetta tukenaan. Vanhempaa tyttöjoukkuetta ei ole Maskussa ja nuoremmissa joukkueissa pelaa niin nuoria, ettei heitä voi SM-sarjan peleihin ottaa. Mikko Karilainen ei halua nostaa nimiä esille, mutta kannattaa seurata, kuinka hyvin joukkueessa olevan kolmen -06 syntyneen tytön vauhti riittää vanhempien pelikavereiden rinnalla. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka TPS:sta siirtynyt pelaaja sekä naapuriseura SBS Wirmon B-tytöissä maalivahtina pelaava "paluumuuttaja" (Sara Koski) pystyvät kokemuksellaan joukkuetta auttamaan.

Joukkueen runko on ollut jo pitkään yhdessä, ja on sitoutunut yhteiseen tavoitteeseen ja valmis tekemään töitä sen eteen. Pelaajien asenne on hyvä ja pelataan "siksi koska se on kivaa!" SM-sarjaan joukkue lähtee haastajana, koska sillä ei tosiaankaan ole B-tytöissä joukkuetta ja -04 syntyneitä pelaajiakin on kovin vähän. Joukkue on siis vielä nuori, eikä sillä ole kokemusta SM-tason vauhdista. Toisaalta joukkueen potentiaalista kertoo, että se on ollut jo monta vuotta peräkkäin Länsirannikon kärkijoukkueita, ikäluokkaeroista huolimatta.

Joukkueen tavoitetta sarjassa ei vielä ole joukkueen sisällä lyöty lukkoon, mutta varmasti joko suora pudotuspelipaikka tai ainakin karsintapaikka siintää mielessä. Valmennuksen mielestä SBS Masku yrittää kammeta itsensä sarjan kuuden parhaan joukkoon ja jatkopeleihin, ettei kausi lopu liian aikaisin. Ennuste vie nuoren joukkueen sijoille 6.-9, mutta venymällä joukkue voi varmasti myös tuon tavoittelemansa suoran pudotuspelipaikan lunastaa.

Pelicans SB

Ainakin numeroiden valossa tiukoin kamppailu SM-sarjapaikasta mittelöitiin paijät-hämäläisenä välienselvittelynä, kun hyvin alkulohkossa pelannut Lasb kohtasi Pelicansin. Pelicans teki ottelun ainoan maalin ja eteni ansaitusti SM-sarjaan.

Lahdessa on jo monen vuoden ajan tehty hyvää työtä nais- ja tyttösalibandysaralla, mistä kirkkaimpana kruununa A-tyttöjen saavuttama hopeamitali viime keväältä. C-tyttöjen aluesarjassa seura sijoittui kuudenneksi ja D-tytöissä toiseksi.

Lahden pohjoispuolella SB Heinolassa Jouni Kivinen on tehnyt aktiivista juniorityötä pidemmän ajan, mutta haasteena on ollut ehyen pelaajapolun rakentaminen pienellä paikkakunnalla. Kivinen päättikin siirtyä valmentamaan Heinolasta Lahteen, ja toi mukanaan kuusi tyttöpelaajaa Heinolasta. Näin Pelicansin C-tyttöjoukkueeseen, jonka rungon muodostaa D-tytöissä hyvän kauden pelannut pelaajisto, yhdistyi Heinolan C-tytöissä pelanneita -04 ja -05 pelaajia. Nyt kasassa on hyvä valmennustiimi, sekä riittävä pelaajisto, joka siis raivasi tiensä hienosti SM-sarjaan

Joukkue on Jouni Kivisen mukaan erittäin yllättynyt ja iloinen saatuaan SM-sarjapaikan, koska Pelicans on sarjaan menneistä joukkueista toiseksi nuorin. Jounin mielestä joukkue onnistui taktisesti karsintaviikonloppuna todella hienosti ja tytöt noudattivat suunniteltua taktiikkaa hyvin kurinalaisesti. Lähtökohtaisesti nuori joukkue lähtee haastajana kaikkiin sarjan peleihin.

Joukkueesta kannattaa seurata ainakin Bea Taipaletta. joka on joukkueen kapteeni ja tekee todella kovasti töitä joukkueen eteen. Oona Saarinen on myös joukkueen työmyyriä ja ratkaisupelaajia. Emma Elokankare ja Laura Töyrylä ovat joukkueen peruspilareita ja pelaavat pelistä toiseen korkealla tasolla.

Tavoitteena joukkueella on parantaa peliä kauden aikana ja kehittää pelaajia taktisesti sekä taidollisesti. Sijoitukseen suhteen tavoite on olla sijoilla 7-9. Myös ennuste sijoittaa joukkueen noille sijoille, eli tavoite on joukkueella asetettu varsin realistisesti.

Vaikka lahtelaisetkin joutuvat kauden mittaan matkustamaan runsaasti, ei matka sarjan avausotteluun EräViikinkejä paina kintereissä. Voi olla, että osa pelaajista saapuu kävellen Lahden Energia -areenalle,

Toivottavasti paikalle saapuu myös runsaasti tyttösalibandyn ystäviä ympäri Suomen.

Nähdään Lahdessa.

JK; Joukkueet on esitelty satunnaisessa järjestyksessä. Suurkiitos avusta: Antti (OLS), Jarkko (Classic), Hannu (Wirmo), Christian (PSS), Mikko (GrIFK/NS), Ville (ErVi), Mika (NST), Mikko (Masku), Johanna (Josba), Jouni (Pelicans), Onnea sarjaan!

-R-Re: CtSM ENNAKKO28.9.2018 8:57
Erittäin hienosti tehty ennakko taas ja kuten on ennenkin nähty, on se myös aika todenmukainen. Pitkä sarja tuo varmasti haasteita joukkueille, joilla pelaajamateriaali on niukempi, kuten esim. NST. Loukkaantumiset, alkava murrosikä, jne. vaikuttaa siellä merkittävämmin kuin suurissa seuroissa. Todella mielenkiintoinen ja tasainen sarja varmasti alkamassa. Onnea kaikille joukkueille tasapuolisesti ja olkoon pelit reiluja ja rehtejä. Jos vielä valmentajat jättävät tuomarit rauhaan ja joukkueiden kapteenit keskustelevat heidän kanssaan tarvittaessa niin viemme lajia sitäkin kautta hyvään suuntaan. Onnea kaikille joukkueille

odottavaRe: CtSM ENNAKKO7.10.2018 21:34
Oliko yski-iskä paikan päällä Lahdessa? Raporttia odotellaan - tästä huikean mielenkiintoisesta lauantai päivästä.

katsojaRe: CtSM ENNAKKO7.10.2018 21:55
Yski-iskän sekä tietysti muidenkin mietteitä olisi mukava kuulla ensimmäisestä turnauksesta :)

Yski-IskäRe: CtSM ENNAKKO7.10.2018 22:08
Lahdessa oltiin. Mielestäni keskustelua voisi jatkaa tuossa toisessa ketjussa.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: