Keskustelu

Uusi NimimerkkiSukkana huipulle11.7.2020 20:22
Jokainen meistä on törmännyt viheliäiseen ongelmaan: pyykinpesun jälkeen on toinen sukka kadonnut. Meille salibandyn ystäville se on usein kadonnut pelisukka.

Katsaukseni käsittelee tätä parittoman sukan syndroomaa hieman laajemmin.

Syndrooma on globaali ja sitä on tutkittu kansainvälisissä tutkimuksissa laajalti. Jo 1990 ?luvulla Ruotsissa Uppsalan Yliopistossa tehtiin laaja kvantitatiivinen tutkimus asiasta. Ruotsalaiset tulivat siihen tulokseen, että kadonnut sukka on 13 % useammin oikean jalan sukka, kuin vasemman jalan. Kansainvälinen tiedeyhteisö on kuitenkin kiistänyt tutkimustuloksen. Ongelma on se, että tutkimusta ei tehty ns. kaksoissokkotutkimuksena, eli tässä yhteydessä tarkemmin sanottuna kaksoissukkatutkimuksena. Ruotsalaisten olisi pitänyt jakaa puolelle tutkittavista oikeat sukat, ja puolelle tutkittavista ns. lumesukat, jotta testitulokset olisivat olleet luotettavia. Täten tuloksiin ei voida luottaa. Ruotsalaiset ovat silti erittäin tyytyväisiä tutkimusosaamiseensa. He kerskailevat edelleen 12 vuotta kestäneellä tutkimuksellaan, jossa havaittiin, että liikenne aamuisin on vilkkaampaa Tukholman keskustaan ja vastaavasti iltapäivän lopussa keskustasta poispäin. Nämä tulokset on todistettu oikeiksi. Kyllä ruotsalaiset osaavat.

Suomen eronneiden poikamiesten yhdistyksen (SEPPO RY) puheenjohtaja Kai Erontausta kirjoittaa yhdistyksen vuosikatsauksessa hukassa olevista sukista. Poikamiehet ovat kokouksessaan Paltamon Kivesvaaralla keskustelleet syvällisesti asiasta, ja todenneet että hukassa olevat sukat ovat yleisin syy avioeroihin. Vaikka riitojen syitä on monia uskottomuudesta alkoholismiin, kulminoituvat riidat syytöksiin hukassa olevaan toiseen sukkaan, ja etenevät lopulta eroihin. Poikamiesten joukossa vallitsee vankka käsitys siitä, että koska pesukoneiden ei ole todettu syövän sukkia, ovat puolisot tahallaan piilottanet sukkaparin toisen sukan.

Suojautuminen tätä syndroomaa kohtaan on vaikeaa. Sukkia myydään vain pareittain, mutta pyykinpesujen jäljiltä kaappeihin kertyy yksittäisiä sukkia ilman paria. Vaikka teorioita on paljon, ei ole todistettua selitystä ongelmalle. Monet perheet ovat lähteneet suojautumaan perhesuunnittelun kautta. On ajateltu, että jos on kaksi samaa ikäluokkaa olevaa sisarusta, ja molemmilla hukkuu toinen sukka, on sukkia edelleen parillinen määrä. Tämä selittää sen, miksi tyttösalibandypiireissä on niin paljon pelaavia kaksosia ja sisaruksia (Kaupit, Pietilät, Ruostilat?). Kun molemmat hukkaavat pelisukkansa, ottaa toinen molemmat parittomat pelisukat, eli sukkia on edelleen parillinen määrä, jolloin treenaaminen ja pelaaminen jatkuvat sujuvasti, ja sopu perheessä säilyy.

Maailman suurin salibandyseura EräViikingit on reagoinut ongelmaan. Toiminnanjohtaja Jari Oksanen kertoo seuran uunituoreessa tiedotteessa, että EräViikingit ja Craft ovat solmineet erittäin laajan ja pitkäaikaisen sukkasopimuksen, jonka pohjalta Mosahalliin perustetaan parittomien pelisukkien myymälä. Mosakahvion oikeaan reunaan rakennetaan hyllykkö, josta löytyy laaja valikoima oikean jalan pelisukkia, ja vasempaan reunaan hyllykkö, josta löytyy valikoima toinen toistaan hienompia vasemman jalan sukkia. Tämä sukkasopimus takaa urheilumenestyksemme jatkossa, toteaa urheilutoimenjohtaja Joonas Naava ylpeänä. Pelaajillamme ja valmentajillamme on ainutlaatuinen mahdollisuus reagoida tilanteisiin pelisukkien ollessa hukassa. Edelläkävijyytemme niin harjoittelu- kuin kilpailutilanteissa on varmistettu. Lisäksi sukkamyynnistä saamillamme lisätuloilla voimme hankkia pelaajille ja seuran työntekijöille uudet nelivetoiset työsuhdeautot, jotta pääsemme talvisin Mosanmäen parkkipaikalle sujuvasti, päättää Oksanen seuran tiedotteen.

Salibandyliiton myöntämän Pekan Maljan äskettäin takan reunalleen nostanut Tapio Hämeen-Anttila ei ole tilanteessa ollut sukkasillaan. Käyn haastattelemassa häntä viime syksynä avatun Stars ?areenan uumenissa. Tapsa kertoo, että Northern Stars on avannut hallissaan parittomien sukkien kierrätyspisteen. Pelaaja jolla on tarpeettomaksi jäänyt pariton pelisukka, voi toimittaa sen pelaajien vanhempien ylläpitämään kierrätyspisteeseen, ja vastaavasti akuutisti harjoitus- tai kilpailutilanteessa sukkaa tarvitseva voi pientä kierrätysmaksua vastaan saada uuden sukan nopeasti alleen kierrätyspisteestä. Parittomat kierrätyssukat on pesty 40 asteen hienopesuohjelmalla, ne on käsitelty korkealaatuisella hienpoistoaineella ja niille myönnetään 3 kk:n puhkikulumistakuu. Mahdollista ja todennäköistä katoamista pesussa takuu ei tietenkään korvaa. Tiedustelen, että onko kierrätyspiste vastaisku EräViikinkien parittomien sukkien myymälälle? Tapsa kiistää tämän jyrkästi, mutta toteaa kuitenkin, että onhan tämä heidän kierrätysvaihtoehto kuitenkin huomattavasti ekologisempi ja ekonomisempi vaihtoehto kuin uuden sukan ostaminen. Törmään hallilla myös seuran valmennustroikkaan Kim Sällströmiin, Mikko Nummeliniin ja Jani Kososeen. Heidän on vaikea pidätellä tyytyväisyyttään. Kierrätyspisteen myötä harjoitukset ovat sujuneet aiempaa juohevammin, ja sen myötä valmentajat lähtevät kauteen toiveikkaina ilman sukkahuolen häivää.

Seuraavaksi yritän useasti soittaa vahvalle salibandyvaikuttajalle Matti Pienihäkkiselle kysyäkseni hänen näkemyksiään asiasta. Puhelin on kuitenkin jatkuvasti varattuna. Soitan Loiston toimistolle tavoittaakseni Masan, mutta seuran työtekijä kertoo, että häntä on käytännössä mahdotonta tavoittaa ennen sarjojen alkua. Ystävällinen seuratyöntekijä kertoo, että Matti käyttää kaiken liikenevän aikansa soittaakseen läpi kaikki lahjakkaat pelaajat houkutellakseen heidät Loistoon pelaamaan. Etelä-Suomen tytöt on soiteltu jo läpi, ja nyt on menossa soittokierrokset Oulun ja Kuusamoon. Eli ikäväkseni en saa selvitettyä Matin mietteitä sukka-asiaan.

Soitan seuraavaksi salibandyliittoon huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalalle. Jarkko kuulostaa erittäin huojentuneelta. Liiton visionahan on. että Suomi on maailman johtava salibandymaa, mutta naisten MM-kisojen jälkeen Alakivenkadun käytävillä ja kabineteissa on käyty huolestuneita keskusteluja siitä, ovatko liiton strategia ja visio ylimitoitettuja. Viimeaikaiset mm. EräViikinkien ja Northern Starsin julkistamat ratkaisut pelaajia ja valmentajia riivaamiin sukkaongelmiin ovat kuitenkin antamassa uutta uskoa meille, toteaa Jarkko. Olemme käynnistäneet strategian päivitysprosessin, ja liiton verkkodialogissa nousi selvästi keskiöön tämä sukkasyndrooma. Nyt kun meillä on selviä ratkaisuja tähän ongelmaan, meillä ei tule olemaan mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia ollaksemme maailman johtava salibandymaa, toteaa Jarkko Rantala ylpeyden ja liikuttuneisuuden väre puheessaan. Strategian kiteyttäminen jatkuu nyt hallituksen työryhmässä teemalla SUKKANA HUIPULLE, toteaa Jarkko Rantala lopuksi.

Lopuksi soitan vielä Eerikkilään Valmennus- ja koulutuspäällikkö Miikka Lamulle, ja tiedustelen. vaikuttavatko seurojen tekemät sukkaratkaisut sekä salibandyliiton strategian päivitys FBA-toimintaan. Tietysti, vuosikellomme tulee uudistumaan täysin, Miikka toteaa ylpeänä. Toimintamme tulee jatkossa perustumaan mottoon: NO SOCKS ? NO WAY. EERIKKILÄ- MY WAY.

Odotamme tulevaa kautta siis mielenkiinnolla. Ja jos jaksoit lukea tänne asti: alkaisipa kausi pian.

JepRe: Sukkana huipulle13.7.2020 12:35
:0)Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: