Keskustelu

Yksi koutsi vaanTyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus16.11.2021 23:41
Kohta tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Salibandyliiton hallitus päätti junioreiden valtakunnallisten sarjojen sarjajärjestelmäuudistuksista.

Huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala totesi tuolloin julkaistussa uutisessa, että sarjajärjestelmät ovat yksi merkittävä työkalu, joiden avulla liitto voi tukea seurojen pelaajakehitystä, ja uudistetut sarjajärjestelmät antavat seuroille lisää vaihtoehtoja rakentaa omiin toimintaympäristöihin sopivia malleja.(https://salibandy.fi/fi/uutiset/junioreiden-valtakunnalliset-sarjat-uudistuvat/)

Miltä tyttösäbän tilanne näyttää tällä hetkellä (vajaa vuosi päätöksen jälkeen)?

T21-ikäluokassa (ent. A-tytöt) pelaa uudistuksen myötä 13 joukkuetta. Kaikki joukkueet pelaavat SM-sarjassa, eikä 1.divisioona enää toteutunut. Ennen uudistusta joukkuemäärä oli 17 joukkuetta, jotka jakaantuivat SM-sarjaan ja 1.divisioonaan. Tätä edeltävillä kausilla joukkuemäärä oli yli 20 joukkuetta.

T18-ikäluokassa (ent. B-tytöt) pelaa uudistuksen myötä 23 joukkuetta, joista 19 joukkuetta pelaa valtakunnallista sarjaa, ja 4 joukkuetta Etelä-Suomen aluesarjassa. Millään muulla alueella ei enää aluesarjat toteutuneet. Ennen uudistusta joukkuemäärä oli 36, joista 10 pelasi SM-sarjaa, ja 26 aluesarjoissa. Tätä aiemmilla kausilla joukkueiden kokonaismäärä oli yli 40.

T16-ikäluokassa (ent. C-tytöt) pelaa uudistuksen myötä 48 joukkuetta, joista 18 pelaa valtakunnallista sarjaa, ja 30 aluesarjoissa. Ennen uudistusta joukkueiden kokonaismäärä oli about 60 tai enemmän.

Kokonaisjoukkuemäärä T21-T16 sarjoissa on tällä hetkellä 84. Ennen uudistusta se oli 110. Jokunen vuosi sitten se oli vielä yli 130. Prosenteissa muutos on n. -35% kolmessa vuodessa. Joukkumäärissä mitattuna kehitys on dramaattinen.

Syitä joukkuemäärän rajuun vähenemiseen on varmastikin useita - sarjajärjestelmäuudistuksella lienee jonkinlainen vaikutus, mutta millainen se on ollut todellisuudessa? Ehkä se oleellisempi kysymys lienee kuitenkin se, että millä konkreettisilla keinoilla tuota kehityssuuntaa olisi mahdollista kääntää,

Ajatuksia?

bessimitsiRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus17.11.2021 0:25
tämä oli hyvä avaus ja samaa olen itsekin miettinyt:

a) liigaan (liigoihin) alaikäraja. Nyt liigaan on helpompi päästä pelaamaan kuin moneen laadukkaaseen T18 joukkueeseen. T21 sarja on jo hiekoitettu kun 50% kärjestä on liigassa joko isoilla minuuteilla, tai maksamassa oppirahoja jos joskus tulisi tilaa.
b) Poistetaan keinotekoinen NLA ja NLB rakenne, eli 10 joukkueen liiga ja kunnollinen 1.divisioona, jossa myös joukkueet pelaavat tavoitteellisesti, eli 1.divisioona ei voi olla 30 joukkueen rakennelma.
c) Seurat rakentamaan joukkueita, eli korona-aika on syönyt pelaajistoa niin poikien kuin tyttöjen puolella, joten on syytä alkaa rekrytoimaan ja rakentamaan pohjaa uudestaan... ei naapuriseurasta vaan uusia lajin parii tulevia. Muutos pitää alkaa sekä aikuisten sarjoista jotka vaikuttavat T21 ja T18 sarjaan sekä myös sieltä T8, T10 maailmasta, jotka luovat pohjan tulevaisuudelle
d) kasvattajakorvauksiin tuntuva korotus, niin siirtorulianssiin tulisi mietintään otetaanko naapuriseurasta 1 vai 2 pelaajaa vai 10 pelaajaa, jos siirtokorvaus (kasvattajaraha) on 1000 eur/pelaaja.
e) Sarjajärjestelmä on muuntanut salibandyn T16 ikäluokan jälkeen vain kilpa- ja huippu-urheiluksi, eli aluesarjat pitäisi saada takaisin. se, miten, onkin hyvä kysymys.

Liiton pitäisi painostaa ja painottaa salibandyn olosuhteiden rakentamiseen. Edelleen on futiskenttiä, jääkiekkokenttiä, mutta salibandykenttiä ei juuri ole. ovat yleisissä urheilutiloissa tappelemassa koripallon ja futsalin ja lentopallojen ja voimistelujen kanssa. Eli lisää omia kustannustehokkaita harjoitusympäristöjä, jossa ei tarvitse maksaa sitä 80 - 120 eur/h juniorien harjoitusvuoroista.

Eli viilaamalla sarjajärjestelmää, luomalla edullisia harjoittelupaikkoja, kannustamalla seuroja perustamaan uusia joukkueita sekä stabiloimalla villiksi mennyttä pikkutyttöjen rekrytointia liigajoukkueisiin voisi olla mahdollisuus rakentaa tyttösalibandyn tulevaisuutta... eli aivan täysin mahdoton yhtälö. Ainoastaan säännöillä voidaan juniorisalibandyä rakentaa. Yhdessä se ei onnistu koskaan.

pvRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus18.11.2021 10:35
Mahdollisuus pelata 4vs4 harrastesarjaa aivan pienempien junioreiden tapaan. Jos joukkueesta muutama pelaaja lopettaa pelaamisen ja pelaajamäärä vähenee, niin ettei 5vs5 pelaamiseen olisi riittävästi pelaajia voisi siirtyy pelaamaan 4vs4 sarjaa. Saadaanko se pienempi pelajaamäärä jatkamaan harrastuksen parissa vai lopettaako loputkin kun ei saadakaan enää joukkuetta?

Jalkapallossa ainakin osassa päin Suomea on mahdollisuus pelata sarjaa pienemmällä kentällä vanhemmissa junioreissa kuin 11vs11 pelejä. Nykyisin myös koripallossa on mahdollisuus 3vs3 pelaamiseen. Kuinka innoissaan seurat tälläisestä pienemmän kentän pelaamisesta olisivat?

HuolestunutRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus18.11.2021 14:52
Suuntahan on huolestuttava ja edellä on mainittu useita syitäkin. Koron vei osan pelaajista muiden harrastusten pariin, mutta ei siitä voi kaikkea syyttää.

Sarjajärjestelmän muutos vaikutti varmasti omalta osaltaan ja tälle kaudelle ei ollut ilmoittautumisvaiheessa mitään tietoa, kuinka paljon pelit menevät päällekkäin. Tämä varmasti johti osaltaan siihen, ettei uskallettu ilmoittautua, vaikka sinällään pelaaminen kahdessa sarjassa olisi jopa järkevää.

Alueellisten sarjojen käytännössä loppuminen ei todellakaan palvele harrastajia ja tuo kysymys siirtomaksujen tasosta on ehkä jopa myös aiheellinen. Tiedän ainakin yhden joukkueen, joka kaatui ilmoittautumisen kynnyksellä siihen, että pelaajia rekrytoitiin kovin myöhään tästä kyseisestä joukkueesta pois.

Yksi asia, mitä ei ole mielestäni ehdotettu on, että pitäisikö ikähaitareita laventaa, jolloin näissä pelaisi entistä useamman ikäluokan pelaajia. Kun mennään vaikka jonnekin 16v ikään, niin se alkaa olla aika sama, onko tyttö 16 tai 18 ikäinen, tai vastaavasti 18-22.

Riski on, että T21 loppuu kokonaan, jolloin näistä 13:sta joukkueesta iso osa pelaajia lopettaa heti, mikä taas johtaisi siihen, että nykyisestä T18 sarjoista ikääntyvillä ei välttämättä enää olisikaan pelipaikkoja.

Helppoja ratkaisuja ei edes ole ja virheitä on tehty varmasti niin liitossa kuin seuroissakin. Siksi mietintään on entistä suurempi syy, jotta tyttösalibandy ei kuole aivan täysin.

NupeRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus18.11.2021 15:05
"Sarjajärjestelmän muutos vaikutti varmasti omalta osaltaan ja tälle kaudelle ei ollut ilmoittautumisvaiheessa mitään tietoa, kuinka paljon pelit menevät päällekkäin. Tämä varmasti johti osaltaan siihen, ettei uskallettu ilmoittautua, vaikka sinällään pelaaminen kahdessa sarjassa olisi jopa järkevää"

Oli tiedossa käytiin läpi tyttöpalaverissa mihin oli kutsuttu oikeastaan kaikki tyttösäbä joukkueiden edustajat ja erikseen lehetetty alustava runkopeliohjelman suunnitelma missä oli päällekkäisyydet merkattu

T16-T18 ja T18-T21

se onko kaikki viitsineet niihin tuttustua onkin asia erikseen.

FaniRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus18.11.2021 23:17
Jos pelimääriä saataisiin vielä vähän kasvatettua niin kenenkään ei tarvitse peleta kuin yhtä sarjaa.

Lisäksi pelaajien lukitseminen oman ikäisten sarjaan voisi olla kokeilemisen arvoista. Jos omasta seurasta löytyy oman ikäisten joukkue niin siinä pitäisi pelata.

T21 sm-sarja on aivan turha. Se voitaisiin jatkossa pelata turnausmuotoisena ja pelipäivät asetella siten että ne eivät mene päällekkäin F liigan pelien kanssa.

Valtakunnallisten SM-sarjojen T18 ja T16 lisäksi aluesarjat joissa ikähaarukka esim 2001-2004 ja 2005-2008

NupeRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus19.11.2021 8:35
"Lisäksi pelaajien lukitseminen oman ikäisten sarjaan voisi olla kokeilemisen arvoista. Jos omasta seurasta löytyy oman ikäisten joukkue niin siinä pitäisi pelata"

pelaajat ei riitä kuin isoimmilla jos yksi ikäluokka per joukkue ja pitää muistaa ettei se ole nuoremman pelaajan vika jos hän on jo pienestä asti laittanut harjoitteluun paukkuja on fyysisseti kehittynyt ja muutenkin kehitys on omaa ikäluokkaa selkeästi edellä.

Myös mielestäni seuran pitää varmistaa näille talenteille pelejä myös omasta ikäluokasta!

Nämä nykyiset muutokset jo tukee "kaikenmaailman" aluesarjoihin kuuluvia joukkueita niin että he pääsevät pelaamaan paikasta aurinkoon ja kohtaamaan ikäluokan kärkeä tok ise on tärkeää koko tyttösäbän kehitynmisen myötä, mutta niihin peleihin pitää aluksi riittää harjoitus turnaukset ja pelit ei kilpa pelit.Onneksi tänäkin vuonna joukkueet sm-sarjoihin osattiin ennakoida 90% varmuudella ja mites nämä alueelliset kustannuksia enimmäkseen tiputtaneet alkusarjat onkaan tarjonneet niin pelaajille siis kärkipelaajille?

T18 SM sarjoihin periytyvät paikat pisteytyksellä 4 parhaalle pisteitä keränneelle joukkueelle T16, T18 sarjoista tms.

T21 turnausmuotoiseksi ja T16 yksitäisiksi peleiksi T18 on tällä hetkellä se kovin ikäluokka ja on ollut jo useamman vuoden!

SäbättäjäRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus19.11.2021 9:39
Kaikki hyviä kommentteja, mutta heitänpä hieman bensaa liekkeihin..

Iso ongelma tulee usein kauden loppuessa ja ikäluokkien muuttuessa. Miten valitsevat esim. T18-joukkueessa pelanneet nuoremmat pelaajat? Onko heillä mielenkiintoa pelata ensisijaisesti T16-joukkueesta "vanhentuneiden" pelaajien kanssa vai seuraavatko lähtökohtaisesti mieluummin muita T21- tai aikuisjoukkueisiin? Seurauksena tästä voi olla se, että a) joukkue hajoaa tai b) vieläkin nuoremmat tytöt joutuvat täydentämään joukkuetta ja tällöin menestys/kehitys laahaa helposti jäljessä. Tämä siis vain esimerkki, mutta aiheuttaa kyllä melkoisesti spekulaatioita ja liikehdintää joka ainut vuosi.

Olisiko kuitenkin niin, että lähtökohtaisesti tietyn ikäiset tytöt pelaisivat oman ikäluokkansa joukkueessa. Jos aikaa/tarmoa riittää niin miksei lisäksi ylempänä. Kynttilää ei kuitenkaan kannata polttaa molemmista päistä.

Tässä onkin seuroille ja liitolle yksi asia lisää mietintämyssyyn.

kannattajaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus19.11.2021 20:08
Mielestäni T21 sarja on turha. Tämän ikäiset pelaajat, jotka ei mahdu liigaan, voivat pelata naisten divarijoukkuiessa. On jotensakin nurinkurista, että liigajoukkueet nuortuu ja nuortuu ja ns. juniorijoukkueissa ikäluokat vain vanhenevat.

Kannatan kunnon 1. divisioonaa, joka kootaan ansioilla, eikä kutsumalla joukkoon puolet naisten joukkueista Suomesta. Tällä hetkellä sarjassa on joukkueita, jotka eivät pärjäisi alemmallakaan tasolla, ja voin kuvitella, kuinka turhauttavaa sarjassa pelaaminen on oikeasti hyville joukkueille.

Juniori-ikäluokissa (oikeissa sellaisissa) tulisi olla mahdollisuus pelata aluesarjoja. Valtakunnalliset tulisi varata kärkijoukkueille.

Sarjajärjestelmän onnistumista on kuitenkin vaikeaa arvioida näin erikoisten kausien jälkeen. Korona on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen.

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus21.11.2021 9:44
Kiitokset kaikille tähän mennessä vastanneille - erittäin hyviä näkökulmia asiallisesti kirjoitettuna. Paljon parempaa mitä edes avausviestiä kirjoittaessani uskalsin toivoa. Tällaista dialogia toivoisin tyttösalibandyn ympärille enemmän. Jatketaan samalla linjalla!

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus21.11.2021 10:29
Muutamia omia kannanottoja edellä esitettyihin näkökulmiin:

Keskeisin ajatus itselläni taustalla on se, että sarjajärjestelmien pitäisi tukea sitä ajatusta, että kaiken tasoisille ja kaikille halukkaille junioreille (ja aikuisille) löytyisi sopivia sarjoja ja sarjatasoja. Ja, että junioreiden ja aikuisten sarjatasot "keskustelevat" keskenään, ja muodostavat yhteiseen puun, jossa on erilaisia oksia.

Olen samoilla linjoilla siitä, että nykymuotoinen T21-sarja ei ole toimiva. Tämän ikäluokan kärki pelaa pääsääntöisesti aikuisten sarjoissa, ja ilmestyy T21-peleihin ehkä sitten, kun mitaleita ratkotaan. Urheilullinen arvo tämä myötä erittäin pieni, ja taloudellisesti kallis sarja läpivietäväksi. Tämän osalta näen, että naisten 1.divisioonasta pitäisi tehdä laadukkaampi yksittäisten otteluiden sarja. T21-sarjan osalta joko luopuminen, tai sitten sen osallistumiskynnystä madaltaa, esim. muuttamalla se turnausmuotoiseksi ja ja jakamalla se pariin lohkoon. Vaikea kuitenkaan tältä istumalta hahmottaa, löytyisikö sarjaan joukkueita, vaikka osallistumiskynnystä madallettaisiin. 2017-2018 kaudella oli 10 SM-sarjajoukkuetta, ja 12 1.divisioona joukkuetta kahteen lohkoon jaettuna. Se oli kuitenkin silloin - nyt on nyt.

T18-ikäluokan osalta pitäisi ehdottomasti olla kilpailullinen SM-sarja, ja sen lisäksi jonkinlaiset matalan kynnyksen aluesarjat, jolla harrastajia saadaan pidettyä mukana. Aluesarjat voivat olla kuitenkin haasteellisia saada nykyisellä pelaaja- ja joukkuemäärällä kasaan, joten ehkä tässä voisi toimia 2-3 lohkon 1.divisioona turnausmuodossa. 1.divisioonan toteutuminen vaatisi kuitenkin sen, että tuohon SM-sarjaan pääsisi se 10 joukkuetta, ja paikat olisi ratkottu keväällä tai viimeistään elokuussa, jotta myös tuohon 1.divisioonaan löytyy joukkueita. Tämä tarkoittaisi käytännössä takaisin SM-karsintoihin siirtymistä, joka tyttöpuolella voisi olla ihan perusteltua.

Olen pohtinut vahvasti myös sitä vaihtoehtoa, että nykyinen T18 -ikäluokka muutettaisiin T19-ikäluokaksi. Tämä toisi joukkueisiin yhden ikävuoden verran pelaajia lisää, joka voisi olla hyvinkin ratkaiseva tekijä monessa seurassa sille, että saadaanko joukkuetta kasaan. T16- ja tätä alemmat ikäluokat pidettäisiin ennallaan. Näen että tuo T18->T19 muutos vähentäisi myös tarvetta "nostaa" T16-ikäluokan pelaajia ylempään ikäluokkaan, jonka myötä myös T16-sarjat hyötyisivät muutoksesta.

Käytännössä naisten ja tyttöjen uudistettu sarjatarjoama voisi olla jotain seuraavan kaltaista:

F-liiga (yksittäiset ottelut)
Divari (yksittäiset ottelut)
"Suomi-sarja" (turnausmuotoinen) = nykymallinen 1.divisioona
aluesarjat

T19 (SM-sarja + 1.divisioona useammassa lohkossa)
T16 (SM-sarja + aluesarjat)
T14 (aluesarjat)
T12 (aluesarjat)
T10 (aluesarjat)

Tässä mallissa T19 olisi vanhin "juniori"-ikäluokka, jonka jälkeen pelaajat ohjautuisivat aikuisten sarjoihin. En tiedä sitten, kuinka moni jäisi tässä mallissa sitten lopulta kaipaamaan nuorten aikuisten (20v ja vanhemmat) "juniori"-sarjaa.

Yksi teoreettinen vaihtoehto olisi varmaan myös Fanin esittämä ajatus siitä, että valtakunnallisissa SM-sarjoissa ja aluesarjoissa olisi erilaiset ikähaarukat. En missään nimessä itse tyrmäisi tätäkään ajatusta - vaatii kuitenkin hieman pureksintaa, mitä se tarkottaisi isossa kuvassa. Mielenkiintoinen ajatus joka tapauksessa.

kaks pelaajaa vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus21.11.2021 21:55
Jos 1. divari olisi laadukas ja pelit olisivat yksittäisiä eikä turnausmuotoisia, t21 SM-sarjasta voisi luopua. T21 sarja eli entinen ASM on jo monta vuotta ollut se sarja, jossa haetaan vaan lisäpelejä. T21 sarja on kuitenkin tällä hetkellä tärkeä, koska pelaajat jotka ovat vielä juniori-ikäisiä, mutta eivät mahdu liigajoukkueen kokoonpanoon tarvitsevat pelejä kehittyäkseen. Jos naisten 1div ei supistu yhteen sarjaan, pelaajia tulee jatkossa lopettamaan vielä enemmän, jos he eivät mahdu liigajoukkueisiin. Tytöt ovat monta vuotta pelanneet yksittäisiä otteluita SM peleissä ja turnausmuotoiset pelit ei enää motivoi näiden yksittäisten pelien jälkeen.

isäRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 12:59
Ei ihan suoraan liity aiheeseen, mutta sellainen kommentti tuli jälkikasvulta kun hän tuli tänään puoli yhden aikaan kotiin pelireissulta että mitä hemmetin järkeä on pelata runkosarjan peleissä jatkoajat ja vielä rankkaritkin jos ja päättyy maalitta.

Ja itsekin olen samaa mieltä. Ei nämä tytöt ole ammattilaisia, ihan hyvin voisi pelata vain sen 60 minuuttia ja antaa pelin olla tasan jos se siihen tulokseen jää. Muutenkin kenttäajat ovat kortilla monessa paikassa.

ÄitiRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 13:19
Isälle tiedoksi sarjaj ärjestelmä missä saa 3 pistettä voitosta pelatan aina voittoon asti jatkoajalla ja rankkareilla. 20min vie lisä aikaa


Miksi isä viihtyy pilkun jälkeen vielä baarissa

Kotiin sieltä!!!

isäRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 18:17
Ihanko tosi. Ei kaikissa sarjajärjestelmissä vaan pelata voittoon asti. Esimerkiksi jalkapallossa annetaan voitosta 3p ja tasurista 1p mutta ei tule jatkoaikaa.

Mutta miksi pitää antaa kolme pistettä voitosta, miksei olisi 2p voitosta ja 1p tasurista? Olis helpompaa ja järkevämpää näissä peleissä.

FaniRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 20:04
Idea T19 sarjasta on hyvä. Siihen ikään loppuvat myös nuorisomaajoukkuetoiminta niin samaan aikaan voisi loppua myös junnusarjat.

Naisten 1. divisioona ei tuossa mallissa ole houkutteleva. Se pitäisi pelata ehdottomasti yksittäisinä peleinä. Siihen en ota kantaa monenko joukkueen sarja se pitäisi olla ja pelattaisiinko se useammassa lohkossa.

Naisten B-liiga on niin teennäinen kuin voi olla. Käytännössä se on 1. Divisioona. B liigan kaksi parasta A liigaan ja sen jälkeen sarjan nimen vaihto.

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 22:06
Fanille.

Kirjoituksestasi ei käy täysin ilmi, mitä mallia kommentoit. Mikäli kommentoit allekirjoittaneen hahmotelmaa, niin siinä tarkoitus oli juurikin se, että F-liiga sekä Divari olisivat molemmat yksittäisinä otteluina pelattavia 1 lohkon sarjoja. Eli käytännössä näin:

1) F-LIIGA; yksittäiset ottelut, yksi lohko, joukkuemäärä 10 tai 12.

2) DIVARI; yksittäiset ottelut, yksi lohko, joukkuemäärä 10 tai 12

3) "SUOMI-SARJA" tms; turnausmuotoinen, ylialueelliset lohkot, joukkuemäärä x

4) ALUEELLISET SARJAT; nykymuotoiset 2.-3.divisioonat

JUNIORISARJAT:
- T19 SM-sarja (yksittäiset ottelut, yksi lohko)
- T19 1.divisioona (turnausmuotoinen, useita lohkoja)
- T16 SM-sarja (turnausmuotoinen, yksi lohko)
- T16 (aluesarjat)
- T14 (aluesarjat)
- T12 (aluesarjat)
- T10 (aluesarjat)

FaniRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus22.11.2021 22:36
Yksi koutsi vaan.

Tuo hahmotelma olisi hyvä lähtö kohta.

1. Dividioonan kohdalta miettisin jopa kahta 10 joukkueen lohkoa, mutta ehdottomasti yksittäiset ottelut.

T16 SM sarja myös yksittäiset ottelut

Keskustelusta huolestunut taustatekijäRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 8:56
Nyt on vain pakko heittää täysin vastakkainen kommentti näille ajatuksille lopettaa vanhimpien tyttöjen sarja. Kuten tuossa jo pelaajatkin kommentoivat, niin antaa tyttöjen pelata ja mahdollistetaan heidän pelaaminen, ei pakoteta me vanhemmat heitä lopettamaan.

Seuraavaksi joku kysyy, että miksi se pakottaisi? Siksi, että ei ole sitä omaa joukkuetta enää eikä sitä mahdollista 1-divisioona joukkuettakaan edes. Ei siirtyminen jonnekin täysin tuntemattomaan joukkueeseen muualle ole suurelle osalle edes vaihtoehto.

Nyt tuossa T21 sarjassa pelaa aivan arviolta noin 200 pelaajaa, jotka eivät ole mukana liigajoukkueiden ringissä. Suuri osa heistä ei edes halua liigaan mukaan ja syyt ovat aina henkilökohtaiset, osa tietää taitojen riittämättömyyden esim. oman seuransa liigarinkiin. Silti he tykkäävät lajista ja haluavat sitä pelata, ovat yleensä pelanneet jo korkeimmalla tasolla vähintään 5-6 vuotta.

Täällä on myös jopa dissattu (en jaksa varmistaa, pahoillani, jos olen väärässä) pelien tasoa. Nyt tuolla on erittäin hyvätasoisia otteluita ollut, joissa pelaa jopa A-liigan parhaimpia yksilöitä. Se on hienoa, että seurat antavat heille mahdollisuuden lisäpeleihin ja omasta mielestäni pelaajat kehittyvät näiden lisäpelien kautta. Myös näkemissäni otteluissa heidän asenteensa on siellä erinomainen. Toisaalta on ollut hauska nähdä, etteivät he kuitenkaan täysin pysty dominoimaan näitä nimettömämpiä ryhmiä vastaan. Se kertoo sitä, että sieltä on kasvamassa hyviä pelaajia mukaan toivottavasti vielä myöhemmälläkin iällä.

Nyt tällä joidenkin fantasioimalla muutoksella hyvin suurella todennäköisyydellä noista 200 pelaajasta erittäin suuri osa lopettaisi harrastuksensa heti. Samoin niiden, jotka vanhenevat seuraavasta ikäluokasta mahdollinen mielenkiinto lajia kohtaan saattaisi laskea, jos tietää, että ei ole sitä omaa joukkuetta enää jatkossa.

Tärkeämpää kuin tappaa mahdollisuuksia ja kuihduttaa lajia olisi luoda pelaajille mahdollisuuksia lisää ja yksi tärkeimmistä on tietysti, että pyrittäisiin välttämään peräkkäisten ikäluokkien otteluiden päällekkäisyydet. F-liiga elää omaa elämäänsä ja T21 pelien päällekkäisyys liigan kanssa ei saa olla ongelma joukkueiden rakentamiselle.

Jos sitten jossain vaiheessa joukkueita ei saisi enää T21 sarjaan, mikä voisi aivan yhtä hyvin olla T22, niin tässä vaiheessa sitten sarjaa ei pelata. Mutta jos näin kävisi, olisi siinä vaiheessa kaikkien herättävä siihen, että naissalibandy voi erittäin huonosti.

Ei ole meiltä vanhemmilta tai taustoilta keneltäkään pois, kun T21 jatkaa ja toivottavasti kehittyy sarjana vielä parempaan suuntaan. Naisten B-liiga on sen sijaan aika keinotekoinen ja siitä tekisin 1. divisioonan, jossa olisi kaksi 8 joukkueen lohkoa. Tämä ei kuitenkaa muuta sitä, että näille nuorille löytyisi sieltä se mieleinen pelipaikka.

Palataan keskusteluun, jos on aihetta.

ViksustiRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 10:48
Keskustelusta huolestunut taustatekijältä hyviä nostoja.

Itseäni huolestuttaa tuo T21 sarjan ikärakenne.

katsoin nuo ylemmmän loppusarjan ensimmäisten pelien joukkueiden ikärakenetta ja niistä tässä alustavaa dataa.

Pir/häme 18 pelaajaa joista
2pelaajaa t21 ja jopa 8pelaajaa t16

PRO 20 pelaajaa joista
11 pelaajaa t21 muut t18

PSS 20 pelaajaa joista
10 pelaajaa t21 muut t18

Loisto 16 pelaajaa joista
6 pelaajaa t21 ja jopa 2 t16 muut t18

SSRA 16 pelaajaa joista
6 pelaajaaa t21 ja muut t18

Wirmo 15 pelaajaa joista
0 pelaajaa t21 jopa 8 t16 oliskos tässä päällekkäisyys

Ervi 20 pelaajaa joista
15 pelaajaa t21 mutta noin puolet edustuksessa

Northernstars 18 pelaajaa joista
7 pelaajaa t21 muut t18

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 14:57
Edelleen hyvää keskustelua, ja hienoja nostoja.

Minulla ei ole dataa ja faktaa käytössäni, mutta mutuni sanoo, että tilanne on laajemmassa katsonnassa, kuten Viksusti edellä kirjoittaa; T21-sarjassa pelaa suhteellisen vähän tuon ikäluokan pelaajia - sos Viksustin listaamat pelaajamäärät pitävät paikkaansa, on T21-sarjassa pelaavien T21-pelaajien määrä tällä hetkellä n. 50 pelaajaa. Ei 200. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saadakseen joukkueen kasaan, seurat ovat joutuneet "nostamaan" joukkueisiinsa T18- ja jopa T16-ikäluokan pelaajia.

Suurin vinouma nykyisessä nais- ja tyttösäbässä on oman näkemykseni mukaan se, että junioreita revitään omista ikäluokistaan ylempiin ikäluokkiin. Kaikki lähtee siitä, että aikuisten sarjoihin ei riitä aikuispelaajia, jonka myötä junioreita nostetaan niihin aikaisessa vaiheessa F-liigaa myöten. Kun aikuisjoukkueet rohmuavat T21- ja T18-ikäluokista pätevimmät pelurit itselleen, on nämä joukkueet pakotettu täyttämään omia rostereitaan alemmista juniorijoukkueista. Tämä on kierre, joka pitäisi pystyä katkaisemaan.

Perustan itse tuon T21-sarjan tarpeellisuuden (tai sen puutteen) pitkälti sellaisten toimijoiden näkemyksiin, jotka ovat itse aktiivisesti toimineet ko. ikäluokassa. Omasta puolestani sarjan voisi jatkossakin säilyttää, mikäli sellaiselle on jatkossa(kin) kysyntää. Nykymuotoisen sarjan elinvoimaisuutta pidän epätodennäköisenä, mutta jos sarja olisi T22 tai jopa T23, ja kustannuksia hillittäisiin pelaamalla sarjaa maantieteellisissä lohkoissa turnausmuodossa, voisi sarjalla ollakin nykyistä enemmän kysyntää. Toki tämä on vain yksi näkemys.

ViksustiRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 16:20
Tuolta voi käydä katsomassa kokoonpanoja

http://www.tilastopalvelu.fi/fb/index.php?option=com_content&view=article&id=10&stgid=9369

ReaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 17:15
Kyllä ne pelaaja määrät on suhteellisen surkeita tuossa T-21 sarjassa.moni joukkue ei saa peleihin edes kolmea ketjua ja jos saakin niin pelaa silti suurimman osan peleistä kahdella ketjulla.äsken olikin mainittu hiukan tuosta ikärakenteesta,niin olen saman huomannut,että kyllä näissä T-21 peleissä suurin osa pelaajista on T-16 ja T-18 ikäisiä pelaajia.tässä sarjassa ikäerot on varmasti suurimmat junnusarjoista,eikä tästä sarjasta oikein pysty luomaan tällä hetkellä mitään selkeää mielipidettä.mitenköhän nämä tämän sarjan porukat pystyvät harjoittelemaan keskenään,kun näyttävät olevan tälläisia keräily porukoita.jotainhan tähän on keksittävä minun mielestä F-liiga on suunnilleen pelaajien iän puolesta T-21 sarja.

HeikkiRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 17:58
Jos tässä T-21 sarjassa pelaisi kaikki tämän ikäluokan junnut,niin olisi varmaan taso kohdallaan.ihmettelenkin kun tätä sarjaa pidetään heikkona.tätä sarjaa pelaa käytännössä T-16 ja T-18 tytöt ja niiden sarjoja pidetään tasokkaina.jokin ristiriita tässä väkisin on.

MypaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 18:09
Kyllä wirmossa on yli 10 t21 ikäistä ja muutama y ikäinen.

SenilixRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 19:02
Nythän on F-Liigassa maaottelutauko joten viikonlopun T21-peleissä oli todennäköisesti normaalia enemmän T21 ikäisiä pelaamassa. Ainakin niissä joukkueissa joilla on pelaajia F-Liigassa.

HuolestunutRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus23.11.2021 21:56
Yksi syy, miksi T21 sarjassa pelaa paljon nuorempia, jopa alle 15 vuotiaita on, että parin viime vuoden aikana pelaajia on vaan lopettanut niin paljon ettei junnuikäisille saada mitään muuta joukkuetta. Pelaajia ei yksinkertaisesti kaikissa seuroissa riitä T16 tai T18 joukkueisiin niin pelataan sitten T21 sarjassa.

Toinen syy, miksi joukkueissa on paljon nuorempia pelaajia on, etteivät seurat usein pysty tekemään yhteistyötä. Seurat usein kuvittelevat omistavansa pelaajat ja estävät samanikäisten yhteisjoukkueet. Silloin pelataan niillä pelaajilla mitä vaan saadaan kasaan.

Mikäli aletaan miettiä rajoituksia pelaajien ikään niin silloin joukkueiden määrät vähenee entisestään.

FaniRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus24.11.2021 0:29
Onko kukaan miettinyt että osa lopettamisista voi johtua siitä että vuosikaudet tyttöjä on peluutettu kahta tai jopa kolmea sarjaa. Inyo vaan loppuu jo ennen parasta peli-ikää. T21 sarja on juuri tälleen keinotekoisesti pidetty pystyssä jo vuosia.

Joskus pitää vaan nostaa kädet pystyyn ja todeta että vaikka noin 50 tyttöä jäisi ilman junnusarjaa niin pitkässä juoksussa sillä voidaan pelastaa monta tyttö ikäluokkaa. T18 ja T16 sarjojen taso nousisi merkittävästi jos kaikki pelaisivat omissa ikäluokissaan.

Sarjojen tason nousun myötä myös tulevaisuudessa saataisiin enemmän kovan luokan pelaajia aikuisten sarjoihin ja maajoukkueeseen.

Ehkä joskus tulevaisuudessa voidaan taas voittaa maailmanmestaruus kun menestys ei ole parin-kolmen pelaajan varassa kuten nykyisin. Kaupit jos loukkaantuu niin Suomella ei ole asiaa edes mitaleille.

Tuntuu että monet vanhemnat ja valmentajat haluavat saada tytöt liian nopeasti huipulle ja sit jo alle kaks kymppisinä lopetetaan vaikka parhaat kymmenen pelivuotta olisivat vielä edessä.

-K-Re: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus24.11.2021 8:34
Fani, kyllä se on ihan kaikkien tyttöjen lajien ongelma että moni lopettaa kun pääsee työ-perhe-opiskeluelämään. Ei se ole siitä kiinni miten montaa sarjaa pelaa. Muutenkin nykymaailmassa ihmiset vaihtavat ammattialaansakin pari kolme kertaa työuransa aikana, joten on varmaan selvää että urheilulajienkin muutoksia tapahtuu.

Jotkut pelaavat monessa eri lajissa huipulla, mutta onhan se aika harvinaista nykyään.Tälläiset Hanna Teerijoet, Riikka Niemiset, Susanna Tapanit ja kumppanit ovat nykyään aika harvassa. Toivottavasti vaikka Kaupeista kasvaa sellaisia tässä lajissa. Ja onhan urheilu muuttunut niin että usean lajin harrastaminen huipulla on liki mahdotonta.

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus24.11.2021 10:35
Fanin kanssa monella tapaa samaa mieltä.

Kuten jo edellä toinkin esiin, tällä hetkellä tyttö- ja naissalibandyssa on pahoja vinoumia, joiden yhtenä konkreettisena seurauksena juniorit ajautuvat / ajetaan muihin kuin oman ikäisten sarjoihin. Tai sitten, kuten Fanikin esille toi, pelaajia peluutetaan useassa eri sarjassa. Pahimmassa tapauksessa vasta kehittymässä olevat lapset ja nuoret ajetaan puhki, tai vaihtoehtoisesti he ovat ns. pelanneet kaikki sarjat läpi, ja saaneet/kokoneet kaiken mahdollisen, ennen kuin ikää on 20 vuotta. On helppo lopettaa, kun ei jaksa enää, tai ei ole enää mitään uutta, mitä tavoitella. Tämä skenaario koskee etenkin niitä "lupaavia" ja "potentiaalisia" pelaajia, joita aikuiset alkavat jo aikaisessa vaiheessa työntämään "huipulle". Hieman kärjistäen; pitää päästä F-liigaan, pitää päästä Maajoukkuetielle, pitää pelata vanhempien junioreiden kanssa tai poikien kanssa tai aikuisten kanssa - koska muuten ei voi tulla "huippua".

Toinen skenaario on sitten se, että pelaajalle ei ole joukkuetta jossa pelata - tai vielä surkuhupaisampaa on se, että joukkueelle ei ole sarjaa. Kuten avausviestiin listasin, niin tällä kaudella T18-ikäluokassakaan ei käytännössä ole enää alueellisia sarjoja. Toisin kuin T21-ikäluokassa (nuoret aikuiset), T18 -ikäluokassa puhutaan lapsista ja nuorista - jos heille ei ole tarjota oman ikäisten sarjoja, niin ei tarvitse ihmetellä, miksi harrastajat lopettavat. Tilanne on katastrofaalinen.

Sisäisen motivaation kulmakivien (koettu pätevyys, sosiaalinen yhteenkuuluvuus sekä autonomia) kautta asiaa peilaten; omien kokemusteni perusteella vahva sosiaalinen yhteenkuuluvuus edistää harrastuksessa jatkamista, ja sen puute edistää lopettamista. Tyttöjen ikäluokissa tähän liittyy jo luontainen haaste, koska ikäluokka on aina parillinen, ja toinen ikävuosi vaihtuu vuosittain. Mikäli tämän lisäksi osaa pelaajista viedään vielä muihin joukkueisiin, on sosiaalista yhteenkuuluvuutta vaikeampaa pitää yllä. Koettu pätevyys on niin ikään avainasemassa - miten harrastaja saa onnistumisen kokemuksia riittävästi? Se, että pelaajaa pusketaan vanhempien junioreiden joukkueisiin on aina riski - tekijöistä riippuen joka hallittu tai hallitsematon. Jos pelaajan ainoa mahdollisuus pelata on vanhempien junioreiden sarja, niin tällöin uhkat ovat isoimmillaan. Tai jos jostain joukkueesta napataan kärkipelaajat vanhempaan juniorijoukkueeseen tai aikuisjoukkueeseen, niin on mahdollista, että se vie kilpailukyvyn siltä juniorijoukkueelta, josta pelaajat otetaan pois, jolloin jäljelle jäävien pelaajien koettu pätevyys laskee, mikäli joukkue ei pärjää peleissä. Jos siinä kohtaa, edes pelaajamäärä on riittävä sarjaan osallistumiseksi. Kolmas asia on sitten vielä tuo autonomia - tunne siitä, että valinnat ja tekeminen ovat harrastajasta itsestään lähtöisin, eikä tunnu ulkoapäin ohjatulta. Tässä tulemme juurikin siihen, että voiko harrastaja itse valita joukkueensa ja sarjatason, vai pakotetaanko häntä niiden osalta johonkin muottiin. Konkretiaa; 17-vuotiaat haluavat harrastaa ikätovereidensa kanssa, mutta heille ei ole omaa joukkuetta, tai joukkueelle sarjaa => heitä ohjataan aikuisten mutasarjoihin.

On fakta, ettei kaikkia tässäkin ketjussa esitettyjä tai esittämättä jääneitä vinoumia ja ongelmia ole mahdollista poistaa. Joihinkin voimme kuitenkin vaikuttaa, ja sarjajärjestelmät ovat vain yksittäinen työkalu siihen.

Omassa ajattelussani päädyn kerta toisensa jälkeen siihen, että niin seurojen kuin Salibandyliiton pitäisi yhdessä kyetä turvaamaan T18 (tai T19) ja tätä alempien ikäluokkien toiminta, niin kilpa- kuin harrastetasoilla. Jos tähän emme jo lähitulevaisuudessa kykene, niin on mielestäni turha odottaa maajoukkueelta menestystä, tai F-liigasta maailman parasta ja arvokkainta salibandyn liigaa ja brändiä 2028. Tai odottaa juurikaan mitään muutakaan, koska meiltä loppuu harrastajat.

T21-sarjasta jatkan vielä sen verran, että se menee siihen kategoriaan, jota en itse niin hyvin tunne, että löytäisin toimivia työkaluja. Tämän ikäluokan pelaajat alkavat olemaan jo "nuoria aikuisia", jotka ovat pääsääntöisesti itsenäistymässä omilleen muuttamisen myötä, suunnaten vielä mahdollisesti opiskeluiden perässä uudelle paikkakunnalle. Omakohtaisten kokemusteni mukaan, moni harrastaja lopettaa tuossa kohtaa siksi, että elämän osa-alueiden prioriteettijärjestys muuttuu - säbä ei ole enää se ykkösjuttu, koska opiskelijaelämä (opinnot, osa-aikatyöt jolla opinnot rahoitetaan, ja kaikenlaiset opiskelijatapahtumat) vievät valtaosan ajasta. Tältä osin ajattelisinkin ehkäpä niin, että vaade hypätä aikuisten sarjoihin ei olisi tässä kohtaa se oleellisin jatkamisen/lopettamisen määräävä tekijä. Edelleen jätä kuitenkin portin avoimeksi sille, että mikäli mahdollisen T19-sarjan lisäksi koettaisiin tarvetta esim. T22 tai T23 harrastesarjalle, niin miksipä ei. En kuitenkaan itse usko sen kysyntään. Tämän näkemyksen perustan siihen, että T19-vaiheen jälkeen viimeistään jokainen liigatasoinen täysi-ikäinen pelaaja pelaa jo liigaa - mikäli se on yksilön itsensä tavoite.

Edelleen yhtä huolestunut tyttösalibandyn puolestaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus26.11.2021 15:38
Jos ylin nuorten ikäluokka poistettaisiin, niin se ei ratkaise millään tavalla T18 ikäluokan joukkueiden määrän ongelmaa taas.

Kun ollaan huolestuneita pelien lukumäärästä, niin sitä hiukan ihmettelen. Pelit kehittävät pelaajia ja nyt hyvin monet pelaavat sen 20-30 ottelua kaudessa, mikä ei ole ainakaan liikaa kehittymisen kannalta. Aina löytyy yksittäisiä, joille pelejä tulee sitten enemmän, mutta nyt pitää tietysti ajatella sen massan kautta.

Tuo sana T22 harrastesarja kertoo jo ajattelutavasta ja mielestäni se on lähtökohtaisesti väärin ajateltu.

Parhaimmissa liigajoukkueissa on tällä hetkellä riittävästi massaa ja heillä ei ole tarvetta lisätä pelaajien lukumäärää. Eikä pelaajat edes halua sinne, jos ei ole tiedossa muuta kuin harjoitukset ja joku ns. jämäminuutti muutaman kerran kaudessa kentällä, lisäksi taitaa tulla usein vielä maksuvelvollisuuksia. Liiga ei ole ratkaisu näille tässä tapauksessa 01-03 syntyneille, joissakin tapauksissa on, läheskään aina ei ole. Joka vuosi myös tulee uusia ikäluokkia, joille pelaamisen mahdollisuus olisi katkolla.

Se mahdollisuus ei ole joku 2-tai 3divisioona, ne harvoin kiinnostavat. Myös muutto muualle pelaamaan on iso kynnys. Väitän, että yhden sarjan poistaminen tai muuttaminen "harrastesarjaksi" vähentäisi pelaajien peliuraa ennestään, vähentäisi lisenssipelaajien määrää ja vähentäisi tietysti myös joukkueita sarjoissa.

Tärkeintä olisi sarjojen järkevä porrastaminen pelipäivissä ja esim. tälle vuodelle suunnittelussa on epäonnistuttu. Nyt on aivan liian pitkiä katkoja sarjoissa ja esim. tyttöpuolella ihmeellisintä on, että miesten kisojen vuoksi on noinkin pitkä tauko. Luuleeko joku, että se lisää merkittävästi katsojia kisoihin?

Edellisen kirjoittajan väitteeseen kaikkien T19 (sellaista sarjaa ei toki nyt ole) liigatasoisten pelaavan jo liigaa halutessaan, niin se ei pidä paikkaansa. Tietysti puhun nyt ainoasta oikeasta liigasta eli A-liigasta. se on totta, etteivät kaikki kelpoiset edes halua, onneksi suurin osa ymmärtää laittaa opiskelun sijalle 1.

urpoRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus26.11.2021 16:55
"Tärkeintä olisi sarjojen järkevä porrastaminen pelipäivissä ja esim. tälle vuodelle suunnittelussa on epäonnistuttu. Nyt on aivan liian pitkiä katkoja sarjoissa ja esim. tyttöpuolella ihmeellisintä on, että miesten kisojen vuoksi on noinkin pitkä tauko. Luuleeko joku, että se lisää merkittävästi katsojia kisoihin?"

just näin liitto on tämänkin pissinyt jaloilleen, sillä ei 12-17 vuotias lapsi tule maksamaan 150e säbälipusta. miksi liiton salibandylisenssin omaavia harrastajia ei päästetä puoleen hintaan peleihin tai vaikka alle? luuletteko että pelit olisi loppuun myyty?

Liitto on kaikessa kaistapäisyyksissään viimeisten vuosien aikan pissinyt lähes kaiken mitä pissiä voi!

"Edellisen kirjoittajan väitteeseen kaikkien T19 (sellaista sarjaa ei toki nyt ole) liigatasoisten pelaavan jo liigaa halutessaan, niin se ei pidä paikkaansa. Tietysti puhun nyt ainoasta oikeasta liigasta eli A-liigasta. se on totta, etteivät kaikki kelpoiset edes halua, onneksi suurin osa ymmärtää laittaa opiskelun sijalle 1."

ervi ja loisto nyt esimerkiksi peluuttaa jo isoa joukkoa pelaajia jotkam yös A-liigaa pelaa ja nämä"oikeat" katsoo sivusta. Kun edustuksella osuu pelit päällekkäin tai muu syy jäädä T21 pois kasataan joukkuetta jopa 2008 syntyneistä lähtien ja tämä on se ongelma!

Opiskelemaan kerkiää kyllä ja siinä lomassa on kiva pelata tyttö ikäluokat loppuun mikä minunkin miekestäni olisi hyvä lopettaa siihen 19v sarjan ja sitten siirtyä näihin 1-3div joukkueisiin missä, myös rupeaa olemaan entistä laadukkaampia joukkueita pelaamassa.

T21 on täysin tuha sarja, siksi että siellä pelaa loppujen lopuksi enemmän T16 ja T18 pelaajia, kuin T21 ja siksi nämä nuoret jo oppii kuinka tarvitsee päästä äkkiä eteenpäin peliuralla.

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus26.11.2021 19:06
"Parhaimmissa liigajoukkueissa on tällä hetkellä riittävästi massaa ja heillä ei ole tarvetta lisätä pelaajien lukumäärää."

Mielenkiintoinen lausahdus - mitä sitten tarkoittaakaan. Itse en tiedä yhtäkään suomalaisesta liigajoukkuetta, jolla olisi tällä hetkellä riittävästi liigatason pelaajia, tai etenkään aikuispelaajia. Jokainen nykyisistä liigajoukkueista on joutunut täydentämään kokoonpanoaan juniori-ikäisillä pelaajilla, sekä myös sellaisilla aikuispelaajilla, jotka eivät välttämättä ole liigapelaajia, termin varsinaisessa merkityksessä. Tämä on edelleen se vinouma, joka koko tyttö- ja naissalibandya tällä hetkellä vaivaa, koska pelaajamassat pienenevät. Tämä trendi ei ole hetkeen katoamassa, vaan tulee näkymään jatkossa entistä vahvemmin.

Tarkastellaan asiaa nykyisten A-lohkon (sen "oikean liigan") joukkueiden kokoonpanoista (tarkastelussa käytetty viimeisimpiä pelejä):

1.PSS 32p
yli 25v = 6 pelaajaa
22-24v = 9 pelaajaa
T21 = 5 pelaajaa
T18 = 0 pelaajaa

2.EräViikingit 28p
yli 25v = 7 pelaajaa
22-24v = 4 pelaajaa
T21 = 5 pelaajaa
T18 = 2 pelaajaa

3.TPS 26p
yli 25v = 4 pelaajaa
22-24v = 5 pelaajaa
T21 = 7 pelaajaa
T18 = 2 pelaajaa

4.Classic 24p
yli 25v = 4 pelaajaa
22-24v = 6 pelaajaa
T21 = 5 pelaajaa
T18 = 1 pelaajaa

5. FBC Loisto 15p
yli 25v = 0 pelaajaa
22-24v = 2 pelaajaa
T21 = 13 pelaajaa
T18 = 4 pelaajaa

6. SB-Pro 13p
yli 25v = 5 pelaajaa
22-24v = 6 pelaajaa
T21 = 6 pelaajaa
T18 = 1 pelaajaa

7. Koovee 10p
yli 25v = 5 pelaajaa
22-24v = 7 pelaajaa
T21 = 4 pelaajaa
T18 = 2 pelaajaa

8. Rankat Ankat 2p
yli 25v = 2 pelaajaa
22-24v = 5 pelaajaa
T21 = 8 pelaajaa
T18 = 3 pelaajaa

YHTEENVETO:
F-liigan A-lohkon pelaajien ikäjakauma on viimeisten kierrosten kokoonpanojen otannalla tarkasteltuna seuraava:

yli 25v = 33 pelaajaa (22,8%)
22-24v = 44 pelaajaa (30,3%)
T21 = 53 pelaajaa (36,5%)
T18 = 15 pelaajaa (10,4%)

Jos yksittäisiä joukkueita katsoo, niin PSS on ikämittarilla mitattuna täysin omaa luokkaansa - kokoonpano on koottu lähes kokonaan aikuisikäisistä pelaajista. Toinen ääripää on sitten Loisto, jolla aikuisikään ennättäneitä ei juurikaan ole. Myös Ankkojen kokoonpano on hyvin junioripainotteinen.

Edelleen pohdin sitä - mistä T21/T22-sarjaan (tai mikä se voisi jatkossa ollakkaan) riittää jatkossa pelaajia ja joukkueita? Etenkin jos sarja olisi jatkossakin valtakunnallinen yksittäisinä otteluina pelattava sarja, jossa kustannukset ovat korkeat. Ei läheskään kaikilla pelaajilla enää täysi-ikäisyyden myötä vanhemmat kustanna pelaamista.

ESPNRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus26.11.2021 23:15
Edelliselle 'Yksi koutsi vaan' viestille; ymmärrän kyllä tuon 'parhailla liigajoukkueella riittävästi massaa' ajatuksen. Etelässä esim PSS ja EräViikingit, tarkoitetaan varmaankin että massaa, eli rosteria riittää. Porvoosta virtaa pelaajia muualle juuri tuon takia, joukkue on vahva, ja juniorit pelaavat junioreissa tai hakevat muualta paikkaa liigassa tai B liigassa. EräViikingeilä rosteri on todella laaja, eli ei sinne T18 ikäisiä pelaajia pääse helpolla. T21 sarja on ongelmallinen, mutta toivottavasti jollain tavalla pysyisi järjestelmässä mukana

PelaajaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus27.11.2021 10:08
Hei, olen itse T21 ikäinen pelaaja, jolla ei olisi millään rahkeita liigatasolle. Myöskään nämä alueelliset 2 ja 3 divisioonat eivät houkuttele yhtään. Jos T21 ikäluokan valtakunnallinen sarja poistettaisiin niin luultavasti siihen päättyisi pelaamisenikin. Uskallan myös väittää, että ympäri Suomea on kasa muitakin laisiani pelaajia, joilla kiinnostus lopahtaisi siihen paikkaan. Vaikka ei sarjana T21 olisi järkevä muita ikäluokkia ajatellen, pitää se silti parikin kourallista pelaajia vielä lajin parissa.

-K-Re: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus27.11.2021 16:22
Hyvä Pelaaja! Juuri teidän mielipidettänne pitäisi eniten kuunnella eikä vanhempien saatikka seura-aktiivien joilla ei välttämättä edes ole tyttölapsia.

Yksi koutsi vaanRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus27.11.2021 16:49
Mielestäni tässä(kään) asiassa ei ole tarvetta vastakkainasettelulle. Harrastajat tarvitsevat seuroja/joukkueita harrastaakseen, ja seurat harrastajia muodostaakseen joukkueita. Seurat tarvitsevat liittoa organisoimaan kilpailutoiminnan ja kokoamaan seurojen joukkueet sarjoihin, ja liitto tarvitsee seuroja/joukkueita muodostaakseen sarjoja. Jokaista tahoa tarvitaan, jotta kokonaisuus voi toimia. Tämä pätee myös tämänkin asian ympärillä käytävään keskusteluun - jokaisen mielipide on tärkeä, riippumatta mikä kenenkin rooli taustalla on. On erilaisia näkökulmia, ja mitä enemmän niitä tuodaan esille, sen hedelmällisempää on keskustelu, ja keskustelun lopputulos.

Arvostan sitä korkealle, että "Pelaaja" uskaltautui tuomaan tähän keskusteluun oman näkökulmansa, joka on varmasti validi myös monien muiden harrastajien osalta. Toivoisin myös "Pelaajan" tai kenen tahansa muun pelaajan osallistuvan rohkeasti tähän keskusteluun, ja ottamaan suoraa kantaa esim. seuraaviin kysymyksiin:

a) Mikä tekee nykyisestä T21-sarjasta pelaajalle vetovoimaisen? Miksi pelaat tässä sarjassa?

b) Miksi nykymuotoinen T21-sarja on houkuttelevampi vaihtoehto, kuin esim. valtakunnallinen yksittäisinä otteluina pelattava naisten 1.divisioona (jos tällainen olisi jatkossa olemassa)?

c) Miksi T21 tai T22-sarja ei olisi enää houkutteleva, jos sen sarjajärjestelmää muutettaisiin siten, että sarjaa pelattaisiin aluksi alueellisimmissa lohkoissa, ja sarja huipentuisi jonkinlaiseen valtakunnalliseen lopputurnaukseen/otteluihin?
Tässä tausta-ajatuksena se, että tämän ikäluokan sarjaan saataisiin jatkossa enemmän joukkueita laajemmalta alueelta, jolloin yhä useammalla (kuin parilla kourallisella) tämän ikäisellä olisi mahdollisuus pelata oman ikäisten sarjaa.

kannattajaRe: Tyttösarjojen nykytila ja tulevaisuus28.11.2021 11:38
Muutamia kommentteja:

Divaripeleihin siirtymisen ei tarvitse tarkoittaa, että joukkue lopetetaan ja hajotetaan. Sinne voi ilmoittautua omalla joukkueella. Toki pitää lähteä aika alhaalta, joten kannattaa tehdä se ajoissa siten, että divari tarjoaa tässä vaiheessa tytöille lisäpelejä. Sieltä vain kipuamaan ylöspäin, niin pitkälle kuin taitoa riittää.

Moni on kommentoinut, ettei 2 tai 3 divari ole tarpeeksi houkutteleva vaihtoehto. En oikein ymmärrä, miksi on tärkeää saada peliuraa jatkettua 21 vuotiaaksi asti, joka sitten päättyy, kun divari ei jostain kumman syystä kiinnosta. Mitä lisäarvoa nuo kolme ylimääräistä vuotta lajille tuovat?

Pelaajalle vielä kommentoin, että olen seurannut lajia tosi pitkään ja nähnyt monta lopettamista, kun tyttösarjat loppuvat ja "divari ei ole vaihtoehto". Sanoisin, että 30-50 % pelaajista ilmestyy kolmen vuoden kuluessa paikallisiin divarijoukkueisiin.

Niin se vain menee, että kun asiaa saa rauhassa miettiä, itse laji ja sen anti kiinnostaa enemmän kuin sarja missä pelaa. Mitä olen palaajien kanssa keskustellut, niin yleensä se viesti on, että onpa mahtavaa pelata mukavassa seurassa ilman suuria paineita. Nautintoa itse pelistä kuvataan aivan erilaiseksi siitä, mitä nuorena on kokenut.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: