Keskustelu

Raimo MatinkariT14 sarjan pelimuoto.6.6.2022 14:54
Salibandyliitto on tehnyt päätöksen, jossa T14 sarjaa pelataan osassa alueita 4vs4 pelinä pienellä kentällä ja osalla 5vs5 pelinä isolla kentällä.

Sisä-Suomen alueella on Salibandyliitto päättänyt, että sarja pelataan 4vs4 pelinä pienellä kentällä. Ja tämän on liitto päättänyt ei seurat, suurin osa seuroista Sisä-Suomen alueella vastustaa tätä 4vs4 pelimuotoa pienellä kentällä. 2009 tytöt ovat pelanneet jo vuoden-kaksi 5vs5 peliä isolla kentällä, on väärin palauttaa heidät takaisin pienelle kentälle ja seurat laitetaan eriarvoiseen asemaan, kun vuoden päästä karsitaan T16 SM sarjaan, kun osa vasta harjoittelee 5vs5 peliä ja osa on pelannut näin vähintään vuoden. Lisäksi kustannukset nousevat, jos joudutaan tämän johdosta laittamaan kaksi peliryhmää sarjaan, että kaikille pelaajille saataisiin peliaikaa, lisäksi pitäisi olla enemmän valmentajia jne ja ei tuo paranna joukkueiden joukkuehenkeäkään, kun joudutaan joukkue peleihin jakamaan kahtia.

Ihmeellisintä tässä on, että liitosta ei saada kunnon selvitystä tälle pelimuodolle, miksi näin pitäisi pelata vaikka seurat ovat tässä asiassa eri mieltä. Lisäksi Tampereen aluetapahtumassa luvattiin seuroille tehdä vielä kysely tästä, mutta tätä ei ole kuulunut ja kysyttäessä asiaa liitosta, todettiin, ettei tälläistä kyselyä ole tulossa.

Lisäksi ihmettelemme miksi päätös ilmoitetaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun seuroissa joukkuejaot, valmentajat jne on päätetty jo maalis-huhtikuussa. Seuroilla ei ole tarpeeksi aikaa reagoida tälläisiin päätöksiin.

Ymmärtäisimme kompromissina, että kilpasarjat pelattaisiin 5vs5 isolla kentällä ja haastajasarjat 4vs4 pelinä pienemmällä kentällä.

Haluan tuoda tämän asia tänne julkiseksi, koska Salibandyliitto ei reagoi tähän asiaan seurojen toivomalla tavalla, eikä ota Sisä-Suomen alueen joukkueiden toiveita huomioon.

KannattajaRe: T14 sarjan pelimuoto.6.6.2022 16:34
No huh huh. Eihän tuossa nyt ole mitään järkeä. Ei tuollaiseen leikkiin kannata lähteä lainkaan mukaan. Kaikki vaan ilmoittautuun joko 08 poikien alimpaan haastesarjaan tai johonkin muuhun missä saa pelata 5vs5. Antaa liiton ukkojen puuhastella mitä lystäävät...

FaniRe: T14 sarjan pelimuoto.6.6.2022 16:42
Jo viime kaudella osa pelaajista oli liian isoja/hyviä tuohon 4vs4 pikkukaukalon peleihin. On kohtuu naurettavaa mikäli 14 vuotiaat laitetaan pelaamaan noita pelejä. Maaleja ammutaan omasta päästä ja kenenkään ei ainakaan tarvi juosta yhtään ylimääräistä askelta. Futis puolella jo 11 vuotiaat siirtyvät isommalle kentälle.

PeteRe: T14 sarjan pelimuoto.7.6.2022 9:00
Ilmoita Raimo T14 joukkueesi Etelä-Suomen sarjaan, siellä käsittääkseni pelataan 5 vs 5 pelit tässä ikäluokassa.

Pelaajamäärät tyttösalibandyssä on pudonnut paljon osittain koronan takia mutta kyllä tämänkaltaisilla älyttömyyksillä salibandyliiton osalta on myös vaikutusta.

Alueelliset ja valtakunnalliset sarjat kuihtuvat. Pelaajamäärät putoavat ja yhä nuoremmat tytöt pelaavat "alaikäisinä" vanhempien ikäluokkien sarjoissa tai matkustavat pitkiä matkoja pelien perässä.

Liiton pitäisi kuunnella seurojen näkemyksiä enemmän. Hämeessä tyttöjen harrastajamääriä on pystytty viime vuosina jopa kasvattamaan ja joukkueita löytyy joka ikäluokkaan.
Tämä ei kuitenkaan ole salibandyliiton ansioita vaan seuratyön tulosta.

Matinkarin ja muidenkin alueen seuraihmisten mielipide pitäisi nyt vähintään huomioida ja perustella miksi tehdään päätös enemmistön mielipidettä vastaan. Seuroja ja harrastajia varten se liitto on olemassa.

Uskomatonta touhua taas kerran.

ripuliRe: T14 sarjan pelimuoto.7.6.2022 15:42
ja loistocastin poijjaat on sitä mieltä ettei liiton päätökset vie mennessään harrastajia? kaikki johtuu kuulemma koronasta :)

Miettikää ny noita viimekaudenkin uudistuksia.

T18 sarjassa 10-12 karsinta peliä ja silti vielä divarin 1-4 karsii sm-playoffeihin ja kaikki on kiinni 1 viikonlopusta.

T16 pelaa lopputurnauksen vaikka lähes kaikki oli playoffien kannalla.

T18 ja T21 ei väistänyt toisiaan koska?

lisäksi tuotiin kesä sm- turnaus! ja taas valmistuttiin 1 vkl.

kaiken kukkuraksi oli onneksi paikalliset karsintasarjat ja säästettiin kuluissa ihan mielettömästi.

FanittajaRe: T14 sarjan pelimuoto.8.6.2022 11:13
Loistava uudistus liitolta. T14 sarjan siirtyminen 4vs4 pelimuotoon on yksi parhaista uudistuksista mitä on vähään aikaan tehty. Mitä pidempää tytöt saavat pelata pienpelejä sitä taitavampia heistä tulee.

SählykoutsiRe: T14 sarjan pelimuoto.8.6.2022 13:08
Mielenkiintoinen nyanssi tässä asiassa on se, että T14 ikäluokallahan on jo maajoukkuetie toimintaa. Joten kun eri alueilla pelataan eri säännöillä, niin millä säännöillä vedetään Eerikkilän leirit?

Siinä se on hieno tilanne kun koko kauden 4vs4 pelannut tyttö pistetään 5vs5 peliin sentteriksi isommalle kentälle. Varmasti pelkkiä onnistumisia luvassa jo kenties muutenkin jännitystä aiheuttaneessa tilanteessa.

Ihailtavan yhdenmukaista on liiton toiminta tyttöpuolella. Valitettavasti se yhdenmukainen asia on sekoilu kautta linjan.

Yksi koutsi vaanRe: T14 sarjan pelimuoto.8.6.2022 22:44
Mielenkiintoisia mielipiteitä etten sanoisi - mutta toisaalta erittäin tervetulleita, sillä kaikki mielipiteet ja keskustelu niiden ympärillä tuo esiin erilaisia näkökulmia.

Itse olen siinä ymmärryksessä, että nämä nyt tehdyt muutokset ovat syntyneet nimenomaan siitä lähtökohdasta, että on yleisesti tunnistettu se fakta, että alueelliset ja valtakunnalliset sarjat ovat viime vuosina alkaneet kuihtumaan, ja asialle on sen myötä lähdetty tekemään toimenpiteitä yhteistyössä Salibandyliiton ja seurojen kesken.

Esimerkkinä tämä uutinen:
https://salibandy.fi/fi/uutiset/savo-karjalassa-pienpeleja-ensi-kaudella-nuoremmille-ikaluokille/

Ymmärrän, että tällä muutoksella (kuten muutoksilla yleensä) voi olla myös sellaisia vaikutuksia, jotka jossain määrin aiheuttaa haasteita ja ristiriitaisuuksia - kuten tuossa edellä on mainittu esim. Maajoukkuetie-tapahtumat.

Katson henkilökohtaisesti tässä kuitenkin ns. "isoa kuvaa", ja tervehdin tätä uutista sen myötä ilolla. Jokainen meistä varmasti jakaa huolen harrastaja- ja joukkuemäärien hiipumisesta ja sen myötä varsinkin aluesarjojen näivettymisestä. Se, että toimenpiteitä asian korjaamiseksi on pohdittu seurojen ja liiton kesken, ja päädytty tähän ratkaisuun, on mielestäni takavuosiin nähden poikkeuksellista. Silloin asiat todellakin vaan saneltiin ylhäältä alaspäin - nyt on keskusteluyhteys ja vuorovaikutus olemassa.

Sillä valmennuskokemuksella mikä itselleni on eri ikäluokkien kanssa toimimisesta reilun 10 vuoden ajan kertynyt, pidän tätä muutosta myös pelaajakehityksen näkökulmasta sinällään järkevänä. 4v4-pelissä pallottomia pelaajia on kaksi vähemmän, ja lähtökohtaisesti pelaajien aktiivisuus on suurempi kuin 5v5-pelissä. Lisäksi 4v4-pelissä peliä on helpompi opettaa ja opetella pelaamisen perusperiaatteiden kautta, sen sijaan että lapsia yritetään opettaa pelaamaan jotain tiettyä sapluunaa tai pelipaikkaa. Toki tätä jälkimmäistä voi treeneissä tehdä muutoksen jälkeenkin - toivon kuitenkin, että tämä muutos haastaa myös ns. "vanhan liiton" valmennuskulttuurista oppinsa ammentaneita koutseja päivittämään omaa ajatustaan valmentamisesta. 13-14 vuotiaille viiden pelaajan yhteistyön hahmottaminen on omien kokemusten myötä myös haasteellista - tältäkin osin 4v4 pelaajien ikä ja kehittyminen huomioiden on ihan perusteltua. Kaukalon koossa lienee edelleen liikkumavara, jolla voi hieman säätää käytettävän tilan (ja ajan) määrää, ja sen myötä pelin vaatimustasoa.

Itseltäni peukku pystyyn muutokselle (ainakin olemassa olevien tietojen pohjalta). Maailma muuttuu, ja myös salibandyn pitää pystyä mukautumaan muutoksiin. Siitähän tässä on perimmiltään kyse.

PeteRe: T14 sarjan pelimuoto.9.6.2022 9:07
Jos 4vs4 pelit tulisi alueella seurojen enemmistön pyynnöstä niin eihän tässä mitään valittamisen aihetta olisikaan. Nythän tämä päätös nimenomaan sanellaan liitosta eikä sinne tunnu saatavan edes keskusteluyhteyttä. Suurin osa alueen seuroista vastustaa 4vs4 peliä T14 ikäluokassa.
Vähiten vahinkoa tehdyllä päätöksellä mielestäni olisi jos haastajasarja pelattaisiin 4vs4 ja kilpasarja voitaisiin pelata 5vs5.

Näin muutamia pelejä viime vuonna tämän alueen T14 sarjassa ja ylialueellisen loppuhuipentuman pelit.
Mielestäni näiden tyttöjen kuuluisi ehdottomasti pelata 5vs5 pelejä myös tulevalla kaudella.

Tässä ikäluokassa ja sarjassa näen haasteina mm. seuraavat asiat 4vs4 pelissä.
4vs4 peleissä yksilötaito ja tasoerot korostuvat. Läpsytellään entistä enemmän 12 maalin eron pelejä joka ei ole lopulta hyödyksi kummallekkaan joukkueelle. Pelataanko kärkijoukkueiden ylialueellinen loppuhuipentuma ja millä ihmeen säännöillä? Osa ikäluokan tytöistä käy jo nyt maajoukkuetie tapahtumissa ja tulevat pelaamaan alueellisia sarjoja eri pelillä.
Onko 16 SM-Karsintapelit oikea hetki aloittaa pelaamaan 5vs5?
Osa tytöistä on pelannut 2-3 vuotta ja nyt edessä olevat pienen kentän pelit ei varmaan ole mieleisiä.

En näe että 4vs4 T14 uudistusta oltaisiin tehty pelaajien kehityksen tukemisen lähtökohdasta vaan puhtaasti siitä syystä että pelaajia ei ole riittävästi.

4vs4 pelien ansiosta saadaan joukkueita sarjaan mukaan millä rosteri ei riittäisi pelaamaan 5vs5 sarjaa. On mielestäni hyvä että mahdollisimman moni tyttö pääsee pelaamaan mutta siirretäänkö tässä ongelmaa vain vuodella eteenpäin. Mitä tapahtuu sitten seuraavassa ikäluokassa? Voi olla vaikea saada T16 joukkuetta kasaan jos T14 rosteri on jo liian pieni pelaamaan 5vs5 pelejä. T16 valtakunnallisissa sarjoissa pitäisi pystyä pelaamaan joukkuepeliä mutta 4vs4 pelissä korostuvat usein yksilötaidot ja yksin yrittäminenkin.

T14 kilpajoukkueisiin panostavien seurojen kannattaisi ehkä ilmoittaa joukkueensa alueen T16 haastajasarjaan. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa joukkue toisen alueen sarjaan jossa pelataan 5vs5 pelejä.

Tämä ei tietenkään poista sitä perusongelmaa että harrastajia on liian vähän.

Yksi koutsi vaanRe: T14 sarjan pelimuoto.9.6.2022 10:26
Tuossa edellä olevassa kirjoituksessani kommentoin asiaa yleisellä tasolla ja niillä tiedoilla mitä minulla oli käytössä.

Kommentit joissa sivutaan sitä, että seuroja ei kuunneltaisi tai liitolta ei saataisi vastauksia, kuullostaa todella erikoiselta, koska esimerkiksi liiton viestintä kertoo juuri päinvastaista. https://salibandy.fi/fi/uutiset/alueelliset-asiantuntijaverkostot-aloittavat-mista-on-kyse/

"Toisaalta kyseessä on alueellisen rakenteen, seurayhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittäminen, toisaalta valmennusosaamisen tukeminen ja kehittämisen seurojen arjessa, jotta jokaiselle lajin harrastajalle ? etenkin lapselle ? syntyy positiivisia kokemuksia lajin parissa." (huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala)

"Asiantuntijaverkosto alustaa ja johtaa alueellista keskustelua, mutta yhdessä seurojen kanssa linjataan, mihin suuntaan esimerkiksi alueen sarjatoimintaa lähdetään kehittämään." (kilpailutoiminnan johtaja Ari Vehniäinen)

Tuosta kun tuon koko uutisen lukee, niin ainakin Itselleni herää kysymys, onko tämän palstan kommenteissa kyse siitä, että seuroja ei jollain alueella oikeasti kollektiivisesti kuunnella, vai siitä, että yksittäisten seurojen kannanotot eivät ole päätöksen mukaisia?

Edelleen lainaan tuota liiton uutista, joka on esimerkki Idän asiantuntijaverkostosta:

- Idän asiantuntijaverkoston kanssa on sovittu säännöllisten tapaamisten kulttuuri. Näitä on kaavailtu pidettäviksi kolmen viikon välein.

- Viimeisimmässä kokoontumisessa käsiteltiin esimerkiksi vuosikelloa, kun valmennuspuolelta tuli toivetta, että alueellisia MAAJOUKKUETIE-leirejä laitettaisiin kilpailukalenteriin hyvissä ajoin, jotta vältettäisiin kyseisten ikäluokkien sarjatoiminnan päällekkäisyydet.

- Kummallakin toiminnallisella alueella (Savo-Karjala ja Kaakkois-Suomi) on pidetty seuratapaamiset, jotka oli jaettu kolmeen osaan, teemoina sarjatoiminnan kehittäminen, harrastepelaamisen kehittäminen sekä valmentajakoulutusten kehittäminen.

Omaan korvaan kuullostaa todella todella todella erikoiselta, että näin hienolta kuullostavat systeemit on saatu vihdoin kehitettyä, ja silti keskustelupalstalla kritisoidaan sitä, että liitto ei kuuntele seuroja. Jokin tässä yhtälössä ei täsmää.

Onko asiantuntijaverkostojen toimivuudessa noin valtavia eroja, vai purkaako näillä palstoilla omia tuntojaan sellaisten seurojen edustajat, jotka eivät ole saaneet omaa tahtoaan läpi?

MarkusRe: T14 sarjan pelimuoto.9.6.2022 11:26
Savo-Karjalan alueella ainakin seuroja kuunnellaan todella hyvin ja yhdessä seurojen kanssa sovitaan aina miten seuraavalla kaudella sarjoissa pelataan. Jokaisella seuralla on mahdollisuus tulla mukaan tapaamisiin kertomaan oma kantansa asiasta. Tosin kaikki seurat eivät käy näissä tapaamisissa.

Alueilla on paljon eroja pelaajamääriennsuhteen ja sen takia on hyvä että on nyt näitä alueellisia verkostoja että jokainen alue voi paneutua sen alueen ongelmiin.

Savo-Karjalan alueella kaikki seurat olivat yksimielisiä sen suhteen että T14 pelimuoto muutetaan. Näin saadaan turvattua että saadaan eli voimaisemmat sarjat.

Maajoukkutie tapaamisten osalta en näe ongelmaa että siellä pelataan eri pelimuodolla. Pelaajat joutuvat kuitenkin siellä mukautumaan tilanteeseen, kun voivat joutua pelaamaan eri pelipaikalla tai ihan eri taktiikalla kuin omassa seurassa.

Valtakunnallista sarjaa tavoittelevien joukkueiden kannattaa T14 sarjan lisäksi pelata myös T16 aluesarjaa ja siellä harjoitella 5vs5 peliä. Tosin sen kerkeää pelaajille hyvin opettaa yhden kesän aikana, joten en näe senkään suhteen asiassa ongelmaa.

Suurin ongelma uudistuksen suhteen on varmasti ne aikuiset jotka ovat jämähtäneet ajatusmaailmaan että sählyä pitäs pelata aina isolla kentällä ja 5vs5.

Voisin lyödä vaikka vetoa että 10 vuoden päästä kaikki sarjat tullaan pelaamaan 4vs4 muodolla tai jopa 3vs3 jos pelaajamääriä ei saada kasvamaan

Yksi koutsi vaanRe: T14 sarjan pelimuoto.9.6.2022 20:27
Markukselle iso hatun nosto - eipä tarvitse ihmetellä enää yhtään, että hommat Savo-Karjalassa toimivat, jos seuraihmisilläkin on tuollainen asenne ja ymmärrys. Sen sijaan, että on "jämähdetty" paikalleen ja valitetaan vaan, ettei hommat toimi, on hihat mitä ilmeisemmin kääritty porukalla, ja asioille yritetään tehdä yhdessä jotain.

Tekstistä heijastuu hienosti myös se, että muutoksissa yritetään nähdä / nähdään mahdollisuuksia haasteiden sijaan. Tuollaisesta asenteesta voisi ottaa muutkin mallia.

Mika LahtinenRe: T14 sarjan pelimuoto.11.6.2022 9:59
T14-sarjan pelimuodolle on esitetty ihan hyviä perusteluja molemmista leireistä. Vaikea niitä kaikkia on kumotakaan eikä siihen ole edes tarvetta.

Se, mitä varmasti Raimokin paljon avauksessaan kritisoi, on tapa, jolla päätös on tehty, viestitty ja perusteltu: päätös vain ilmaantui liiton ja alueiden nettisivuille toukokuun alkupuolella, jolloin tulevan kauden ryhmät on tehty ja harjoittelu aloitettu. Ainakaan Classic ei ole ollut mukana keskusteluissa, joissa tätä asiaa olisi etukäteen puitu, ja ei ymmärtääkseni kovin moni muukaan seura. Keskustelutilaisuuksia järjestettiin ilmoituksen jälkeen, mutta Sisä-Suomessa seurojen ääntä ei ainakaan päätöksenteossa sitten kuultu.

Pelimuotopäätösten aika on mieluummin syyskuussa tai viimeistään helmikuussa niin, että joukkueiden muodostamisessa se osataan huomioida, oltiin päätökseen sitten tyytyväisiä tai ei. En myöskään kokonaan ymmärrä, miten alueille sallitaan valinnanvapaus tässä asiassa - nyt liitto ohjaa joukkueet miettimään aivan turhaan toisella alueella pelaamista, vaikka tarkoitus on kai ollut vähentää harrastamiseen kuluvaa aikaa ja rahaa.

Minua askarruttaa myös syy, miksi T14-sarjaan halutaan eri pelimuoto kuin aiemmin. Jos syy on uskomus, että tällä tavalla saadaan takaisin menetetyt harrastajat, olisi se hyvä selvästi viestiä. Samaan aikaan puhutaan sekä liiton toimesta että tässäkin keskustelussa, että 4v4 kehittää pelaajia enemmän, ja senkin argumentin voin ostaa jossain määrin. Mutta haluaisin nähdä, mihin tutkittuun tietoon se perustuu. Esimerkiksi Classicissa ja varmasti todella monessa muussa seurassa harjoittelu pohjautuu paljolti pienpeleihin ja vaihtuviin pelipaikkoihin - saammeko olennaisen lisäarvon siitä, että myös sarjat pelataan pienpelinä? Tästä on varmaan kokemuksia jo olemassa?

Millä mittarilla nyt päätettyä kokeilua todennetaan? Jos kerran 4v4-pelissä pelaajat kehittyvät paremmin, tulemme varmasti näkemään muutoksia vaikka MAAJOUKKUETIEN testitulosten kehittymisessä? Savo-Karjalan, Länsirannikon ja Sisä-Suomen pelaajat tulevat kehittymään tulevina vuosina enemmän kuin Pohjanmaan ja Etelä-Suomen, eikös?

Tästä ei liitolla ole enää helppoa tietä ulos, joka miellyttäisi kaikkia. Silti ainakin minä kaipaisin yhtenäistä viestiä kaikille alueille ja kaikille seuroille, mitä nyt tehdään, onko jo viestityt päätökset lukittuja vai vieläkö seuroja kuunnellaan (kun niitä ei ainakaan meidän alueella etukäteen kuultu) ja onko liitto valmis ottamaan sen riskin, että joukkueet pelaavat väärissä sarjoissa, väärillä alueilla tai jopa liiton ulkopuolisissa, omissa sarjoissaan. Liian myöhään tehdyn ja epäselvästi kommunikoidun uudistuksen huonot puolet saadaan siinä varmasti, mutta etuja joudutaan arvioimaan paljon myöhemmin ja todennäköisesti paljon vaikeammin.

Kansainvälisessä salibandyssa ollaan tekemässä peliaikauudistusta, jossa kokeilujen tulokset unohdettiin mitata ja dokumentoida. Ei nyt tehdä tässä samaa, vaan viestitään sitten ainakin mittarit (ja niille baselinet), joilla mahdollisia kokeiluja arvioidaan tulevaisuutta varten - ja ollaan valmiita tulemaan takaisin, jos mittarit eivät tavoitteisiin pääsyä osoita.

Ja lopuksi disclaimer: Tämä on vain omaa pohdiskeluani, vaikka uskon seurani olevan pääosin asioista samaa mieltä.

Säbäterveisin,

Mika Lahtinen
Classic T14

Aake KettunenRe: T14 sarjan pelimuoto.13.6.2022 11:06
Tämä on kyllä mielenkiintoinen asia. En koe muutosta kovin hyvänä juttuna juurikin tuota maajoukkue aspektia ajatellen, mutta omat ajatukseni ovat vain yksiulotteisia. Fiksummat pohtikoon tarkemmin.

Pohdin nyt asiaa oman osaamisalueen kautta eli maalivahtipelaamisen kautta. Tämä luo maalivahdin kehittymisen kannalta mielenkiintoisen aspektin.
Peli on oletettavasti nopeampaa ja tilanteita tulee enemmän ja enemmän. Seuraan innollani millaisia maalivahteja alkaa nousta esiin parin vuoden päästä. Miten pelinluku kehittyy ja miten reaktiivisuus muuttuu... ai että. Millaisia haasteita pienestä kentästä isoon siirtyminen aiheuttaa ja tietty toisinpäin.
Maajoukkueissa tulee esiintymään todella eri sorttisia maalivahteja pelitavaltaan. Tämä on äärimmäisen mielenkiintoista.

Oikein hyvää kesää kaikille säbäilijöille

-Aake Kettunen (se hullu veskakoutsi)

JaneRe: T14 sarjan pelimuoto.13.6.2022 11:32
Liiton päätösten teko on todella kumallista ollut jo pidempään. Vaikka Markus täällä hienosti asioita tuokin julki, mutta totuus on muuta monella muulla alueella. Haiskahtaa pieneltä kihahdukselta.

On se pelimuoto sitten 4-4 tai 5-5 niin kentän koko pitää olla optimaalinen ei pieni eikä iso ettei olisi mahdollista esimerkiksi omalta maalialueelta laukoa maaleja vastustajan päähän.

4-4 plussat
+ enemmän palloaikaa per pelaaja
+ pelaajan osallistuminen peliin
+ pienemmät peliryhmät
+ vaatii pienemmät tilat
- mistä toimihenkilöt
- toimivat tilat
- siirtyminnen 5-5 mistä pelaajat

5-5 plussat ja miinukset
+ en keksi yhtään koska kaikenlaiset taktiset hölinät voi vielä tässä kohtaa unohtaa verrattuna 4-4

- taktinen pelaaminen

maajoukkuetiellä ei vielä taktista pelaamista kuitenkaan ole ja keskittyminen tuki ja pallottoman pelaamisen saloihin riittää.

Jane

Yksi koutsi vaanRe: T14 sarjan pelimuoto.13.6.2022 16:26
Edelleen nostan tämän esiin - täältä löytyvät myös alueellisten asiantuntijaverkostojen kokoonpanot:

https://salibandy.fi/fi/uutiset/alueelliset-asiantuntijaverkostot-aloittavat-mista-on-kyse/

Jos jollakin alueella asiantuntijaverkoston toiminta ei vastaa niitä "palvelulupauksia", joita tuossakin uutisessa on eri tahojen toimesta annettu, niin laittakaa nyt ihmeessä seuroina PALAUTETTA liittoon menemään, ja vaatikaa noita seuratapaamisia yms. joita esim. Markus omassa kirjoituksessaan toi esiin.

Ja jos alueen seuratoimintapäälliköltä ei saa vastauksia, niin onhan tuossa sitten vielä tarjolla seura- ja harrastustoiminnan johtajaa, kilpailutoiminnan johtajaa ja huippu-urheilujohtajaa ketä pommittaa. Uskon, että kun tämmöiseen järjestelmään on liiton toimesta resurssoitu varmastikin niin henkilöitä kuin eurojakin, niin myös siellä päässä on halua saada homma rokkaamaan kaikilla alueilla, ja satsaukselle vastinetta.

JuhaKRe: T14 sarjan pelimuoto.15.6.2022 13:58
En itse kannata näitä 4v4 juttuja kauhean pitkälle, mutta on tuossa päätöksessä loogisiakin syitä takana.
Pitää muistaa, että ainakin Etelä-Suomessa on aika vähän tyttöjoukkueita jotka saavat vähintään 15 pelaajaa kasaan, joiden taso olisi kilpasarjassa tai haastajasarjassa.
Joukkue ilmoittautuu sitten joko haastajasarjaan, joka on kärjelle liian helppo tai kilpasarjaan, jossa heikommat eivät saa onnistumisen kokemuksia.
Nythän käsittääkseni Etelä-Suomessa toki jatketaan T14 pelejä 5v5 muodossa.
Nyt jos ajatellaan, että sulla on tuo 15 pelaajaa käytössä ja pelimuoto on 4v4 voit tehdä kaksi joukkuetta ja jakaa vaikka seuraavasti:
"Edustus"
Pelaajarankingin 1-6
- T14 kilpasarjaa
- Pelejä myös T16 alueellisessa jotta saa niitä 5-5 pelejäkin.
- Peleihin otetaan 6 kilpapelaajaa+2 haastajien kehittyneintä
Pelaajaranking 7-10
- Vastuunkantoa haastajassa ja kilpasarjassa katsotaan rahkeiden riittävyys
Pelaajaranking 11-16
- Oman tasoisia otteluita, joissa saa onnistumisen kokemuksia joka toivottavasti potkii kehittämään itseään kilpasarjaan.Itse esimerkiksi peluutin viime vuonna kahta T14 pelaajaa jopa T18 otteluissa, mutta myös treeneissä paikallaollessani opetin T14 pelaajaa pitämään mailaa oikeinpäin kädessä.

Tottakai 5v5 olisi ihanteellinen ja itsekin olen sen kannalla, mutta on tuossa jonkunnäköinen logiikka jo pelaajamäärän puolesta.
Pojissa varmasti tilanne on eri, koska massaa on huomattavasti enemmän ja

Sen mitä tällä kaudella näin 4v4 pelejä T12 sarjassa kaukalo on mielestäni liian kapea. Tuollainen änärikaukalo ajaa peliä ehkä enemmän kulmissa vääntämiseksi ja suoraviivaiseksi.
4v4 olisi toki hyvä, että se toivottavasti ohjaisi juuri noiden perustaitojen opettamiseen, sekä palloton pelaaminenhan on pääasiassa merkkiä, joka väistämättä tarkottaisi 3-4 roolissa pelaajille enemmän kaksinkamppailuita.
Ne karvaukset ja oman pään muodot ehtii opetella sitten myöhemmin.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: