Kaikkien aikojen hikisimmät MM-kisat

Share |
24.11.2015

Yhdeksästä tähän asti pelatusta naisten MM-turnauksesta hikisin nähtiin taatusti Singaporen trooppisessa ilmastossa kesäkuussa 2005. Suomi sijoittui siellä lopulta hopealle lyötyään välierässä Ruotsin mutta kompastuttuaan finaalissa Sveitsin kaikkien aikojen ryhmään. Ensi viikolla Tampereella alkavassa MM-turnauksessa on taatusti viileämpää.

Suomen extreme-kokemus oli alkusarjan Latvia-ottelu, joka pelattiin auki ulkoilmaan olleessa Woodlands Sports Hallissa. Lämpötila keikkui jossain 30 ja 40 celsiusasteen välillä, ja pallotyttöjen osana oli enimmäkseen luututa lattialta hikijärviä. Maalivahti Miia Pöntisen hanskat kastuivat jo avauserässä vaihtokuntoon ja vahdin vaihtaminen kesken tällaisen pelin oli kolmannessa erässä helppo ratkaisu. Katriina Saarinen (alakuvassa) keveni ahkerasta tankkauksesta huolimatta ottelun aikana puolitoista kiloa, ja vaaka olikin yksi työkalu pelaajien pitämisessä pelikuntoisina. Alkulämmittelyt päätettiin yhden yrityksen jälkeen siirtää loppuviikoksi sisätiloihin. Tanskan pelaajista kolme päätyi sairaalahoitoon, ja pahimmin kuivunut peluri viipyi nesteytettävänä kaksi vuorokautta.

KassuSaarinen_SIngapore.jpg

Kaukalossa Suomi hukkasi lohkovoiton jo avauspelin Sveitsi-tappioon, ja välierässä tuli vastaan jälleen Ruotsi. Ruotsalaiset kykenivät vastaamaan Satu Schilcherin ja kahdesti iskeneen Katriina Saarisen maaleihin vain kahdesti, ja Suomi oli MM-finaalissa. Siinä Suomi nousi kahden maalin taka tilanteeseen 4-3, mutta viimeinen laukaus viimeisellä minuutilla painui pari senttiä tolpan väärälle puolelle ja Sveitsi oli tehnyt lajihistoriaa.

Singaporen kisojen pudotuspelit pelattiin valtavassa urheilukompleksissa, josta löytyi halleja ja kenttiä silmänkantamattomiin. Opaskyltti hissin oven vieressä kertoi paljon: Salibandyn naisten MM-kisat, neljäs kerros. Mikään jumppasali ei hissimatkan päässä yläkerrassa odottanut vaan tuhansia katsojia vetävä avara palloiluhalli, jossa Suomen ja Ruotsin semifinaalin yleisömääräksi kirjattiin 1 941. 

TV-raportti finaalista syntyi pohjoismaisena yhteistyönä kun ruotsalaisen TV4:n Micael Fasth haastatteli Suomen kapteeni Arja Joutsenta englanniksi ja tämä vastasi suomeksi: materiaali lähti sitten tilatun satelliittiajan myötä Suomeen ja edelleen illan Urheiluruutuun. Tiedottajille aikataulu oli kaikkien aikojen tiukin, koska Suomen kuljetus lentokentälle lähti jo runsaat puoli tuntia loppuottelun päättymisen jälkeen. Sitä seuraava lento kotimaahan olisi ollut tarjolla vasta pari päivää myöhemmin. Niinpä valmiina oli jo ennen alkuvihellystä kaksi tekstirunkoa kiireessä täydennettäviksi. Toisessa Suomi oli voittanut kolmannen salibandyn naisten maailmanmestaruutensa, toisessa hävinnyt loppuottelun.

Suomen joukkue MM-kisoissa 2005:

Maalivahdit: Sofia Kokkonen, Jonna Mäkelä ja Miia Pöntinen.
Kenttäpelaajat: Johanna Hellsten, Minna Isoniemi, Paula Jouhten, Arja Joutsen, Tuulia Karvonen, Tuula Kupila, Jenni Morottaja, Petra Niemenmaa, Eija Pasanen, Elisa Piispa, Katriina Saarinen, Suvi Saukko, Hanna-Kaisa Savolainen, Satu Schilcher, Elisa Simonen, Anne Suomalainen ja Tiia Ukkonen, Mari Ulmanen, Anna Vartiainen ja Annukka Virnes.
Valmentajat: Seppo Pulkkinen ja Petri Lindberg.

Mistä muistetaan ensi viikolla Tampereella alkavat naisten kymmenennet MM-kisat?

Kisalogo.JPG

17.08.2017Tukihaku junioritoiminnan käynnistämiseen on jälleen avattu
03.08.2017Hae mukaan Johtaa kuin nainen koulutukseen
07.05.2017Riihimäki ja Kontiolahti Koululiikunnan mestarit!
21.04.2017PSS tyttöjuniorit jo yhdeksän vuotta putkeen SM-mitaleilla
12.04.2017Sara Seurujärvi Steelers tyttöjen maalivahtivalmennukseen
09.04.2017Porvoo hakee valmentajia
06.04.2017Kevään turnauksia tyttöjoukkueille
05.04.2017Naisten liigajoukkueet ovat julkaisseet ensi kauden valmentajiaan
01.04.2017PSS ennakko: B-tyttöjen Playoffsit
01.04.2017C-tyttöjen pudotuspelit käynnissä!

Siirry arkistoon »